Dostupni linkovi

EU razmatra Džonsonov zahtev za produžetak roka za Bregzit


Ilustrativna fotografija

Evropska komisija (EK) je saopštila u ponedeljak da činjenica da britanski premijer Boris Džonson nije potpisao pismo kojim je zatražio tromesečno produženje roka za Bregzit nema uticaja na njegovu validnost i da Evropska unija (EU) razmatra taj zahtev.

Portparolka EK Mina Andrejeva izjavila je da je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk u subotu primio zahtev za odlaganje Bregzita i da je potom započeo konsultacije s preostalih 27 članica EU o tome.

Andrejeva je rekla da je EU već počela proces ratifikacije novog, revidiranog sporazuma o Bregzitu koji je u četvrtak postigla s Džonsonom.

Džonson je u subotu uveče zatražio od EU novo odlaganje izlaska Velike Britanije iz Unije, predviđenog za 31. oktobar, pošto je britanski parlament ranije tog dana odlučio da odloži izjašnjavanje o novom sporazumu o Bregzitu.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izjavio je u ponedeljak da ne želi da isključi mogućnost da će biti "kratkog, tehničkog produženja" roka za Bregzit ako ima problema s ratifikacijom novog, revidiranog sporazuma dve strane o razlazu.

Mas je novinarima u Berlinu rekao da pitanje da li može da bude produženja roka, ako u britanskom parlamentu nema većine za usvajanje sporazuma, mora da bude razmotreno unutar EU i da tek potom odluka o tome može da bude doneta.

On je ponovio da Nemačka i EU ne žele da Velika Britanija izađe iz Unije bez dogovora.

XS
SM
MD
LG