Dostupni linkovi

Medijska strategija vraća Vladu Srbije na popravni


Udruženje novinara Srbije (UNS) je saopštilo da je radna grupa završila izradu Nacrt Strategije razvoja sistema javnog informisanja (Medijska strategija) koju je 23. oktobra uputila Vladi Srbije. Radna grupa, u čijem je sastavu devet predstavnika novinarski i medijskih udruženja i osam predstavnika države, jednoglasno je usvojila novi tekst Nacrt, piše u saopštenju Udruženja novinara.

Podsetimo, takođe, nakon što su saradnici premijerke Ane Brnabić izmenjeni tekst strategije, mimo radne grupe, poslali u Brisel (što je ona potvrdila u izjavi za N1 19. jula 2019. godine), sve je ponovo vraćeno radnoj grupi.

Pre konačnog usvajanja Vlada Srbije predloženi novi tekst Medijske strategije treba da pošalje na mišljenje nadležnim ministarstvima i Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo. Nakon toga se tekst šalje ponovo u Evropsku komisiju (EK) i zatim, ako nema primedbi, usvaja je Vlada Srbije. Na osnovu nove Strategije donose se novi medijski zakoni.

Traži se izmena načina izbora REM-a

Praktično su sada, kako kaže Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije, vraćena prvobitno predložena rešenja i to pod nadzorom italijanskog eksperta dr Frančeska Šakitana kojeg je angažovala EK.

"Vraćen je Savet za štampu kao regulatorno telo (za pisane medije), vraćene su sve tačke koje se tiču Regulatornog tela za elektronske medije (REM) i za Radio televiziju Srbije, u cilju učvršćivanja REM-a kao nezavisnog tela oslobođenog pritisaka i uticaja, vraćeni su neki elementi koji se tiču povećanja nezavisnosti medija nacionalnih manjina, dodate su još neke mere koje treba da ojačaju položaj lokalnih medija, eventualne poreske olakšice za lokalne medije", objašnjava Filipović.

Ključ za elektronsku medijsku scenu je Regulatorno telo za elektronske medije na koju deo stručne i političke javnost ima najviše primedbi. U predloženoj strategiji se predviđaju izmene u načinu izbora članova REM-a.

Pre svega, isključivanje skupštisnog Odbora za kulturu i informisanje kao predlagača. Predviđeno je i da se finasiranje REM-a ne vezuje za odobrenje njegovog finansijskog plana u Skupštini, zatim da članovi ovog tela nemaju više status državnih službenika, da REM-u ne daje zadatke Ministarstvo kulture i informisanja.

To su neke od izmena koje bi doprinele nezavisnijem statusu regulatornog tela, kaže sagovornica Radija Slobodna Evropa (RSE). Takođe je predviđena veća transparentnost svih davanja državnih para medijima, ne samo preko projektnog finansiranja. Traži se da u registru budu objavljena sva državna davanja medijima.

Donošenje nove Medijske strategije uveliko kasni. Prošla Strategija je važila do 2016. godine, podseća Filipović:

"Mi smo izgubili četiri godine tako što smo tapkali u mestu, radili po zakonima koji ( iz 2014. godine, prim, red.) jesu dobri ali nisu implementirani a i korišćene su neke rupe u zakonu što je dovelo do toga da se devastira medijska scena i na lokalnom i na nacionalnom nivou".

Ko je promenio tekst Strategije?

Filipović navodi i do danas nije utvrđeno ko je poslao izmenjeni tekst Strategije u Brisel u maju mesecu, što je izazvalo dalje višemesečno odlaganje donošenja ovog dokumenta. Navodi i da će da će biti zatraženo od Vlade da to saopšti.

"Rekli su da je to urađeno u kabinetu, ali ko tačno, nismo dobili taj odgovor. A Strategija je trebalo da pokriva period od pet godina, do 2023. godine. Mi ćemo sada verovatno ući u 2020., daj bože da je Vlada usvoji do kraja godine, tako da ćemo imati Strategiju za dve godine".

Podsetimo, premijerka je izjavila da su izmenjeni tekst Medijske strategije koju je radna grupa završila 31. decembra 2018. godine, u Brisel poslali njeni saradnici bez njenog znanja, kao i da ona "apsolutno misli da je došlo do greške".

Iz predloženog teksta su tada izbačene ključne odredbe kojim se osigurava veća nezavisnost REM-a, promena u načinu izbora članova Upravnih odbora i izbačen je Savet za štampu.

Bivši predsednik NUNS-a i bivši član radne grupe za izradu strategije Vukašin Obradović odbio je da nastavi rad u radnoj grupi početkom oktobra ove godine zato što, kako je rekao, sumnja da postoji volja u Vladi da se promeni stanje na medijskoj sceni, da se mediji učine nezavisnijim od vlasti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG