Dostupni linkovi

Medijska strategija Srbije do kraja godine


Prezentacija medijske strategije za Srbiju do 2023., u Novom Sadu, 17. decembra 2018.
Prezentacija medijske strategije za Srbiju do 2023., u Novom Sadu, 17. decembra 2018.

Radna grupa za izradu nove Medijske strategija za razvoj medija u Srbiji do 2023. Godine do kraja ove godine će kompletirati dokument, izneto je na savetovanju organizovanom u Skupštini grada Novog Sada.

Dodato je da će dokument tokom januara biti predstavljen na javnim raspravama.

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je sa ovog mesta da, uprkos sporenjima i različitim mišljenjima predstavnika civilog i vladinog sektora o tome kako buduća medijska scena treba da izgleda, od ovog dijaloga se nije odustalo.

Ona je izrazila je zadovoljstvo što su medijska i novinarska udruženja podržala i učestvovalakreiranju strategije, navodeći da će oa doneti nove standarde koji će “nekone odgovarati, a nekome malo manje”.

“Postoje svakako različite ideje i mišljenja o tome kakva je medijska scena u Srbiji danas, ili kakva treba da bude za pet ili deset godina. Mnogo važnije od toga je ovo što otvoreno razgovaramo, i što svi imamo isti cilj – najviši standardi medijskih sloboda i medijske scene koje želimo da postignemo, a koji su usaglašeni sa najboljom međunarodnom praksom i standardima”, kazala je predsednica Vlade Srbije.

Proces izrade Medijske strategije, osim kašnjenja predloga teksta, obeležile su i kritike stručne javnosti zbog čega su prethodnu Radnu grupu napuštali njeni članovi.

Formiranjnem nove Radne grupe, u proces je kao facilitator ušao i OEBS, a šef misije u Srbiji Andrea Orici poručio je da je misija doprinela da se u strategiju ugrade najbolji standardi:

“Misija obraća posebnu pažnju na to da Strategija bude u skladu sa međuarodnim standardima i najboljim praksama koje se tiču slobode govora i informisanja, kao i sa obavezama koje je na sebe Srbija preuzela kao važan član naše organizacije.”

Predstavnica nevladinog sektora u Radoj grupi iz Balkanske istraživačke mreže BIRN Tanja Maksić, kaže da i novi dokument neće moći da reši sve nedoumice:

“Mi smo sada potencijalo u problem da ponavljamo neka rešenja, jer je njihova implementacija u praksi bila loša. U međuvremenu, naravno, svi ste svesni interneta i digitalnih tehnologija koje su substancijalno promennile medijski sektor i mi sada i za to treba da pronađemo neku vrstu rešenja.”

XS
SM
MD
LG