Dostupni linkovi

Naše priče sedmice


Teretni voz iz Kine stigao u Srbiju
Teretni voz iz Kine stigao u Srbiju

Slučaj Dragičević: Godina i po traganja za istinom

David Dragičević, dvadesetjednogodišnji mladić iz Banja Luke, nestao je 18. marta 2018. godine. Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije. Uslijedila su okupljanja građana u Banja Luci ali i drugim gradovima BiH, hapšenje i uštanje na slobodu Davidovih roditelja, ekshumacija njegovog tijela i ukop u Beču. Godinu i po dana kasnije, okolnosti u kojima je umro David Dragičević još uvijek nisu razjašnjene. Donosimo vam pregled događaja koji su uslijedili nakon Davidovog nestanka 18. marta 2018. godine.

Šampion na uličnim trkama zarađuje za patike

U gotovo nemogućim uslovima atletičar iz Doboj Istoka Osman Junuzović postiže rezultate vrijedne pažnje. Najbolji je u nekoliko disciplina u BiH, reprezentativac i balkanski vicešampion. Tu nije kraj priče, on novac zarađuje i na uličnim trkama da bi sebi osigurao neophodnu opremu.

Šampion na uličnim trkama zarađuje za patike
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00

Prvi teretni voz iz Kine stigao u Srbiju

Prvi teretni voz Kineskih železnica, sa opremom za izgradnju pruge za velike brzine Beograd - Budimpešta, stigao je u četvrtak u Beograd.​ U vozu, koji ima 28 vagona sa kontejnerima, nalazi se preko 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju. Kako je saopšteno, reč je o opremi za sisteme kontaktne mreže, kao što su: transformatori, kablovi, integrisani sistemi automatizacije za trafo stanice, sistemi daljinskog upravljanja za kontaktnu mrežu, sistemi za napajanje strujom kontaktne mreže i druga oprema za brzu prugu.​

Od Konfučijeve postojbine do Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Ko je odgovoran za pojačano zagađenje vazduha u Boru?

Sumpor dioksid, nikl, olovo, arsen, živa - to su isparenja i čestice koje građani Bora svakodnevno udišu u količinama koje prelaze granice dozvoljenog, a posledica su rada topionce i fabrike sumporne kiseline “Ziđin Koper” (Zijin Copper) u ovom gradu na severoistoku Srbije. Isparenje sumpor dioksida u vazduhu iznad Bora, primera radi, u danu kada nastaje ovaj izveštaj, u jednom trenutku bilo je 800 mikrograma po kubnom metru, što je šest i po puta više od dozvoljene granice od 125 mikrograma. U poslednjih deset dana, bilo je situacija kada je brojka bila i 20 puta veća, a rekordno odstupanje zabeleženo je 27. juna ove godine kada je u jutarnjim satima ovog isparenja bilo čak 2.983 mikrograma po kubnom metru.

Sa Kurtijem bi sve srpske političke stranke

Predstavnici srpskih političkih subjekata na Kosovu spremni su za saradnju sa budućom vladom Kosova na čijem će čelu, očekuje se, biti lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti. Jedni, naime, smatraju da im je učešće u vladi zagarantovano Ustavom, a drugi da je budući sastav Vlade Kosova prilika koju kosovski Srbi ne treba da propuste. Kurti je inače u nekoliko navrata rekao da bi saradnju ostvario sa liderima srpskih političkih partija Slobodanom Petrovićem iz Samostalne liberalne stranke i Nenadom Rašićem iz Koalicije Sloboda, a da bi Srpsku listu, radije video u opoziciji.

Albin Kurti
Albin Kurti

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG