Dostupni linkovi

Nagradu za ljudska prava EU dodijelila ujgurskom aktivisti 


Ilham Tohti

Evropski parlament dodijelio je u četvrtak godišnju nagradu za odbranu ljudskih prava lhamu Tohtiju, saopštio je predsjednik parlamenta David Sasoli.

Ovo, piše Reuters, predstavlja udarac za Kinu, gdje Tohti, ujgurski aktivista služi doživotnu kaznu zatvora zbog optužbi za separatizam.

Tohti, profesor ekonomije i zagovornik prava za ujgursku manjinu, u zatvoru je od 2014. godine. Evropski parlament ga je izabrao zbog svoje aktivnosti "poticanja dijaloga" između Kineza i ujgurske muslimanske manjine koji većinom žive u kineskom zapadnom dijelu Xinjianga (Sinđang). On je nedavno dobio i nagradu za ljudska prava Vaclav Havel.

"Parlament poziva kineske vlasti da ga odmah puste na slobodu", rekao je Sassoli zastupnicima na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

"Zadovoljstvo mi je da najavim da je Ilham Tohti dobitnik nagrade Saharov za 2019. godinu. On je posvetio svoj život zagovaranju prava za kinesku manjinu Ujgura, ali je osuđen na doživotnu kaznu zatvora 2014. Zahtjevamo njegovo oslobađanje," napisao je predsjednik Evropskog parlamenta na Twitteru.

Nagrada će vjerojatno razljutiti Kinu. Peking odbacuje kritike zbog svojih politika u Xinjiangu, gdje se vlada suočava sa međunarodnom sramotom zbog smještanje do milion Ujgura u ono što Peking naziva objektima za deradikalizaciju.

Tohti, etnički Ujgur, kritikovao je vladu Kine što Xinjiangu ne dozvoljava veću autonomiju.

Kina smatra da se Xinjiang suočava sa prijetnjom islamističkih militanata i separatista. Odbacuje sve optužbe za zlostavljanje i negira masovno zatvaranje ljudi, iako su kineski dužnosnici ranije rekli kako su neki građani koji su krivi za manje prekršaje poslani u stručne centre kako bi radili.

Nagrada Evropskog parlamenta dodjeljuje se od 1988. godine i nazvana je prema ruskom disidentu Andreju Saharovu.

XS
SM
MD
LG