Dostupni linkovi

Kina: Kritike Turske zbog Ujgura ugrožavaju ekonomske veze


Ujguri i policija tokom protesta 2017.
Ujguri i policija tokom protesta 2017.

Turska rizikuje da ugrozi ekonomske veze sa Kinom ukoliko nastavi da je kritikuje zbog tretmana muslimanske manjine Ujguri, upozorio je kineski ambasador u Ankari u trenutku kada kineske firme razmatraju mogućnost investiranja u energiju i velike infrastrukturne objekte u Turskoj.

Zvanična Ankara je prošlog meseca prekinula duže ćutanje oko sudbine Ujgura u Kini, navodeći da je million pripandika ove zajednice arbitrarno, odnosno bez zakonskog osnova uhapšeno, te da su izloženi torture i političkom ispiranju mozga u kineskim logorim u regiji Sinđang na severozapadu zemlje.

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu ponovo je izrazio ove sedmice u Ujedinjenim nacijama zabrinutost Ankare pozivajući Kinu da poštuje ljudska prava i slobodu ispovedanja vere.

Zvanični Peking odbacuje optužbe o lošem tretmanu Ujgura okvalifikujući kritike u Ujedinjenim nacijama kao mešanje u njene unutrašnje poslove. Kina ističe da su pomenuti kampovi, zapravo, centi za preškolovavanje i obuku čime su zaustavljeni oružani napadi za koje su optuživani islamski militant i separatisti.

“Može biti neslaganja ili pogrešnog shvatanja između prijatelja, ali to treba da rešimo dijalogom. Kritikujući svog prijatelja javno na svakom mestu nije konstruktivan pristup”, kazao je kineski ambassador u Ankari.

“Ako se opredelite za nekonstruktivni pristup, to će se negativno odraziti na međusobno poverenje i razumevanje, te će se odraziti na trgovačke i ekonomske odnose”, kazao je Deng.

On je dodao da za sada mnoge kineske kompanije razmatraju mogućnosti za investiranje u Tursku, uključujući i treću nuklearnu elektranu koju Ankara želi da gradi.

Turski deficit u trgovini sa Kinom dostigao je 17,8 milijardi dolara prošle godine.

Ujguri su turkijski narod, koji pretežno živi u Kini, odnosno u autonomnoj pokrajini Sinđang Ujgur, u kojoj čini relativnu etničku većinu od 45 odsto. Ujguri su većinom islamske veroispovesti, a govore ujgurskim jezikom, koji spada u turkijsku grupu altajske porodice jezika.

U Kini živi između 11 i 15 miliona Ujgura, a u ostalim zemljama oko milion.

U oblasti Sinđang godinama tinja međunacionalna napetost, a bila je poprište nemira 2009. kada je poginulo gotovo 200 ljudi.

XS
SM
MD
LG