Dostupni linkovi

Kina osuđuje pisanja američkih medija o prisilnom radu u Sinđijangu


Provincija Sinđijang
Provincija Sinđijang

Kineska vlada je danas odbacila nedavna pisanja američkih medija o prisilnom radu pretežno etničkih muslimanskih pritvorenika u kineskoj oblasti Sinđijang.Te priče su "zlonamerni napad i ozbiljno izvrću činjenice", rekla je portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

Ona je istakla da tvrdnje američkih medija "krše profesionalnu novinarsku etiku".

Portparolka je dodala da nije ni čudo da je američki predsednik Donald Tramp kritikovao rad nekih medija u SAD.

Ona je upitala američke medije koji negativno pišu o naporima Kine u borbi protiv terorizma i ekstremizma, i u suzbijanju siromaštva, šta su oni uradili po pitanju 45 miliona Amerikanaca koji žive u siromaštvu i po pitanju ozbiljne diskriminacije u SAD.

AP je ranije ove nedelje objavio da pripadnici etničkih manjina internirani u logore u Kini šiju odeću koja na kraju završi na američkim univerzitetima i u sportskim timovima.

Agencija je navela da je takvih logora sve više u Sinđijangu, kao i da se procenjuje da je u tom regionu zatvoreno oko milion muslimana.

Oni su navodno prisiljeni da se odreknu jezika i vere i podvrgnuti su političkoj indoktrinaciji.

AP je naveo da je nedavno pratio redovnu isporuku robe iz jedne fabrike u kojoj internirani šiju odeću za kompaniju sportske opreme Badžer, sa sedištem u američkoj državi Severnoj Karolini.

Ove isporuke su dokaz da je teško zaustaviti da proizvodi dobijeni prisilnim radom završe u globalnom lancu trgovine, iako je uvoz takve robe ilegalan u SAD, naveo je takođe AP.

Ujguri su turkijski narod koji većinski živi u Kini.

Ova zajednica muslimanske veroispovesti tvrdi da je u Kini izložena represiji.

U više navrata optuživani su za terorističke napade.

U oblasti Sinđijang godinama tinja međunacionalna napetost, a bila je poprište nemira 2009. kada je poginulo gotovo 200 ljudi.

XS
SM
MD
LG