Dostupni linkovi

Nagrada Vaclav Havel regionalnoj Inicijativi mladih za ljudska prava


Dodjela nagrada u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope
Dodjela nagrada u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope

Regionalna nevladina mreža Inicijativa mladih za ljudska prava dobitnica je nagrade za ljudska prava Vaclav Havel koju od 2009. godine dodjeljuje Parlamentarna skupština Vijeća Evrope.

Inicijativi mladih za ljudska prava nagrada je uručena na svečanoj ceremoniji u Strazburu.

Osim Inicijative, nagradu je dobio i Ilham Tohti, zagovarač i branitelj prava zajednice Ujgura u Kini, dok je Buzurgmehr Yorov, advokat koji je u Tadžikistanu branio i stao u zaštitu brojnih političkih zatvorenika, bio u užem izboru za dodjelu nagrade.

Nagrada Vaclav Havel za Inicijativu mladih za ljudska prava predstavlja podstrek da se još snažnije suprotstavi nacionalističkoj retorici kojom čelnici država Zapadnog Balkana nastoje da naruše mir u regionu, ali i da kreira još više mogućnosti za građane i građanke da kroz regionalne razmjene i dijalog jačaju saradnju između društava i država regiona, navodi se u saopštenju Inicijative mladih.

Istovremeno, predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, Liliane Maury Pasquier, je saopštila da 'aktivnosti koje preduzimaju dobitnici nagrada' nose poruku nade za sve one koji teže da izgrade bolji svijet u kojem su dostojanstvo, prava i osnovne slobode za sve poštovane i garantovane'.

"Danas, dok pokazujemo svoju podršku i priznanje za njih, također, šaljemo poruku nade za milione ljudi koje predstavljaju i za koje rade. Ljudska prava nemaju granice," izjavila je Liliane Maury Pasquier, prenosi Vijeće Evrope.

Vaclav Havel nagrada dodjeljuje se od 2009. godine organizacijama i pojedincima za izvanredan doprinos u polju ljudskih prava u Evropi i svijetu.

Do 2013. godine nagrada je nosila naziv “Nagrada Paramentarne Skupštine Vijeća Evrope za ljudska prava”, nakon čega je preimenovana u “Nagrada Vaclav Havel”, u znak sjećanja na nekadašnjeg predsjednika Čehoslovačke i Češke Republike.

XS
SM
MD
LG