Dostupni linkovi

Političke grupe u EP: Osuda neuspeha sa Skopljem i Albanijom


BELGIUM -- A woman shows her finger nails colored in the European colours in front of the European Parliament building in Brussels, May 24, 2019
BELGIUM -- A woman shows her finger nails colored in the European colours in front of the European Parliament building in Brussels, May 24, 2019

Sve političke grupe u Evropskom parlamentu su osudile prošlonedeljni neuspeh na samitu lidera Evropske unije (EU) kada nije doneta odluka o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Predstavnik najveće grupacije, Evropske narodne partije (EPP), Manfred Weber je podvukao da je odgovornost EU da donese dozu stabilnosti na Zapadni Balkan, koji je, prema njemu, i dalje nestabilan. Naglasio je da kako Albanija, tako i Severna Makedonija, zaslužuju evropsku perspektivu.

”Mnogo smo tražili od tih zemlja, a sada su im vrata zatvorena pred nosom. Gubimo kredibilitet i to je ozbiljno”, upozorio je Weber, podvukavši kako su protiv proširenja bili upravo lideri koji dolaze iz liberalnih stranaka te da su konzervativne partije dale podršku proširenju.

Francuski predsednik Emmanuel Macron je prošle nedelje predstavljao glavnu kočnicu odluci o otvaranju pristupnih pregovora sa Skopljem, odnosno Tiranom.

Međutim, i Evropski liberali, politička grupacija kojoj pripada Macronova partija, osudili su ishod samita. Lider grupe Evropskih liberala, Dacian Ciolos, je podvukao da proširenje mora ostati u srcu politike EU.

”Ne možemo zamisliti snažnu Evropu, a da nije otvorena prema susedima, pogotovo onima koji u nju veruju možda i jače nego neke zemlje članice. Evropa mora da ostane motor demokratskih reformi, a njena vrata otvorena”, smatra Cilos.

Predstavnici Evropske zelene partije su direktno optužili lidera francuske države za blokiranje evropske perspektive zemljama regiona.

Philippe Lamberts iz Zelenih je podsetio prisutne kako su se svi obradovali pobedi Emmanuela Macrona na predsedničkim izborima u Francuskoj 2017. godine.

”Ako se sećate, Emmanuela Macrona samo pozdravili kao velikog Evropljanina. Kako vreme prolazi shvatamo da nije ni tako velik, niti toliko Evropljanin”, poručio je Lamberts.

Socijademokrate u Evropskom parlamentu su podvukle neophodnost zadržavanja politike otvorenih vrata EU prema Zapadnom Balkanu.

”Uvođenje Zapadnog Balkana ne samo da će doprineti stabilnosti u regionu već i stabilnosti cele EU”, poručila je Iratxe Garcia Perez iz ove politčke grupacije

Na sednici koja se održala u Strazburu, raspravljalo se o ishodu samita koji je održan u četvrtak i petak, a zastupnicima su se obratili predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, kao i predsednik Evropske komisije, Jean Claude Juncker. Obojici je ovo bilo poslednje obraćanje jer im se ubrzo završava mandat.

Tusk i Juncker su ponovili ono što su rekli na kraju prošlonedeljnog samita, da je nedostatak zelenog svetla za Albaniju i Severnu Makedoniju velika greška EU.

”Nadam se da će lideri izvući prave zaključke kada budu razgovarali o procesu pristupanja pre zagrebačkog samita planiranog za maj 2020. godine”, rekao je Donald Tusk.

Jean Claude Juncker je upozorio da niko na svetu neće poštovati EU ako se ne bude pridržavala datih obećanja.

Ministri inostranih poslova Evropske unije i oni zaduženi za evropska pitanja zemalja članica EU nisu postigli dogovor 15. oktobra oko davanja saglasnosti za otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Zbog odluke EU, u Severnoj Makedoniji su na zahtev premijera Zorana Zaeva raspisani vanredni parlamentarni izbori koji će se održati 12. aprila 2020.

Građani Skoplja o odluci EU: 'Dali smo sve i opet nas ucenjuju'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

XS
SM
MD
LG