Dostupni linkovi

Umesto u novembru, EK počinje sa radom 1. decembra


Novi sastav Evropske komisije neće biti funkcionalan prvog novembra kako je najavljivano, zbog nekompletnog sastava svih komesara, jer je Evropski parlament odbio tri nominacije prilikom procedure potvrđivanja.

Portparol Evropskog parlamenta, Jaume Duch je potvrdio da je ova institucija spremna da završi sa procedurama glasanja kako bi Evropska komisija otpočela sa radom, mesec dana kasnije, odnosno prvog decembra.

Kandidati iz Mađarske i Rumunije, su odbijeni već u početnoj fazi, a kandidatkinja iz Francuske nije prošla potvrdu iako je dva puta saslušana. Ursula von der Leyen, buduća predsednica Evropske komisije i dalje očekuje da tri zemlje članice predstave nova imena za kandidate za komesare kako bi nominacije predala Evropskom parlamentu.

Iz EP je ponovo upućen poziv da se ovaj korak ubrza.

“Evropski parlament poziva na što bržu nominaciju tri nova komesara”, naglasio je Jaume Duch.

Tek nakon što se u Evropskom parlamentu podnesu tri nova imena, kandidati će morati da prođu identične procedure poput njihovih prethodnika, uključujući pregled parlamentarnog odbora za pravna pitanja, kao i najmanje po jedno saslušanje koje služi konačnom potvrđivanju.

XS
SM
MD
LG