Dostupni linkovi

Netanjahu dobio mandat za formiranje vlade


Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu

Predsednik Izraela Ruven Rivlin zvanično je poverio premijeru Benjaminu Netanjahuu još jednu šansu da formira vladu, pošto mu to nije pošlo za rukom nakon izbora u aprilu.

Netanjahu sada ima na raspolaganju četiri nedelje da ispuni taj zadatak.

On se sastao u predsedničkoj rezidenciji u Jerusalimu sa Rivlinom i glavnim rivalom na drugim izborima ove godine održanim 17. septembra, vođom partije centra "Plavo belo", Benijem Gancom, u poslednjem pokušaju da se dogovore o vladi nacionalnog jedinstva.

"Netanjahu ima više šansi da formira vladu", rekao je Rivlin, apelujući na stranke da prestanu da diskvalifikuju jedna drugu, prenosi Beta.

Predsednik Izraela je izrazio žaljenje što nije osnovana vlada nacionalnog jedinstva.

Netanjahua je za premijera predložilo 55 poslanika, uključujući članove njegovog konzervativnog "Likuda" i saveznike iz desničarske "Jamine", kao i dve verske partije, "Šas" i "Ujedinjena Tora judaizam".

Ganc je imao podršku jednog poslanika manje, ali njegov savez prema konačnim rezultatima glasanja objavljenim danas ima jedno poslaničko mesto više, 33, od Netnjahuove stranke sa 32 poslanička mandata.

Netanjahuu će za vladajuću koaliciju od 61 poslanika od ukupno 120 u parlamentu, Knesetu, biti potrebni nacionalistička partija "Izrael naš dom" bivšeg ministra odbrane Avigdora Libermana, savez levog centra "Laburisti Gešer" ili možda glavni rival "Plavo belo".

Svi su više puta rekli da neće ući u koaliciju koju predvodi Netanjahu, kome prete optužnice za prevaru, zloupotrebu poverenja u tri slučaja, uključujući mito u jednom, podsećaju izraelski mediji.

Ako Netanjahu ne uspe da formira vladu ni posle produženja roka od dve nedelje predsednik može dati šansu Gancu ili drugom kandidatu iz "Likuda".

On takođe može da obavesti predsednika Kneseta da nema kandidata.

Tada će bilo koji član Kneseta koji se za to odluči imati na raspolaganju 21 dan da pokuša da formira vladajuću koaliciju.

Predsednik Izraela je, posle izbora prošle nedelje, najavio da će učiniti sve da izbegne treće izbore ove godine.

Od osnivanja države 1948. godine se nije desilo da se glasa dva puta za nekoliko meseci.

Mandatar Netanjahu pozvao rivala Ganca u vladu

Dosadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu, koji je dobio mandat da formira novu vladu nakon prošlonedeljnih izbora, pozvao je svog rivala Benija Ganca da mu se pridruži u vladi jedinstva.

"Mislim da je potrebno da obrazujemo vladu jedinstva zajedno", rekao je Netanjahu, ocenivši da je "zajedničko liderstvo" moguće.

On je time nagovestio da je otvoren za dogovor o rotaciji na funkciji premijera.

Netanjahu je naglasio da takva široka vlada jedinstva "mora biti brzo formirana" ili "će po svoj prilici biti obrazovana kao poslednji izlaz", preneli su izraelski mediji.

On smatra da nema poente u odugovlačenju procesa i obećava da će vratiti mandat predsedniku Izraela Ruvenu Rivlinu ako ne uspe da obrazuje vladajuću koaliciju.

Netanjahu je to rekao pošto mu je Rivlin dao mandat da obrazuje novu vladu posle neuspeha pregovora između njegove konzervativne partije Likud i Gancovog saveza centra Plavo belo o formiranju vlade jedinstva.

Dve strane nisu mogle da se dogovore ko bi je predvodio, a Ganc je tokom izborne kampanje govorio da neće sedeti u vladi sa Netanjahuom kojem prete optužnice za prevaru i zloupotrebu poverenja, u tri slučaja, uključujući jednu za mito.

Izbori održani 17. septembra bili su drugi ove godine.

Posle prvog glasanja u aprilu Netanjahu je takodje dobio zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju, ali nije u tome uspeo.

Posle toga šansa nije data Gancu da on to pokuša, već je parlament raspušten i raspisani su novi izbori.

XS
SM
MD
LG