Dostupni linkovi

Zaev pozvao na vanredne parlamentarne izbore


Mi smo ispunili naše obaveze, oni (EU) nisu: Zoran Zaev na konferenciji za medije 19. oktobra
Mi smo ispunili naše obaveze, oni (EU) nisu: Zoran Zaev na konferenciji za medije 19. oktobra

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev predložio je da se u zemlji održe prevremeni parlamentarni izbori u nakraćem mogućem roku.

Kako javlja makedonski servis Radija Slobodna Evropa, povodom tog predloga će se u nedelju sastati sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim.

Obraćajući se građanima danas nakon što su čelnici Evropske unije (EU) u ponedeljak doneli odluku da ne počnu razgovore o pridruživanju Skoplja i Tirane EU, rekao je da je razočaran i ljut i da oseća ljutnju građana.

"Sve svoje obaveze smo ispunili, oni nisu. Žrtve smo istorijske greške koja nam je izazvala veliku ogorčenje", rekao je Zaev i dodao da je odluka EU ozbiljna stvar.

"Međutim, to je odluka bila rezultat poslova unutar EU koje nismo mogli promeniti", rekao je Zaev.

Na konferenciji za medije u vladi rekao je da bi građani na izborima trebali odrediti smer u kojem će zemlja ići u budućnosti, hoće li nastaviti put ka evropskim demokratskim vrednostima ili će se okrenuti podelama, nacionalizmu i konfrontacijama.

Rekao je da je odluka posledica unutrašnjih nerešenih pitanja Francuske, za koju je naglasio da je prijatelj Severne Makedonije. Premijer je rekao da će nastaviti da se bori i da je spreman za novi mandat da dovede Evropu u zemlju, bez obzira da li je Unija spremna da otvori poglavlje sa zemljom ili ne.

Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) ponovo nisu uspeli da se usaglase oko otvaranja pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Rasprava koja je trajala skoro sedam sati je završena potpunim krahom, u nedostatku jednoglasnog stava. Zemlje članice se nisu usaglasile ni oko teksta koji bi, umesto odluke, poslao pozitivne poruke zemljama koje čekaju zeleno svetlo.

Raspored snage za i protiv nacrta teksta je bio 25 prema tri.

Građani Skoplja o odluci EU: 'Dali smo sve i opet nas ucenjuju'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

XS
SM
MD
LG