Dostupni linkovi

Ministarstvo pravde CG odobrilo izručenje Sinđelića Hrvatskoj


Aleksandar Saša Sinđelić
Aleksandar Saša Sinđelić

Crnogorski ministar pravde Zoran Pažin donio je rješenje kojim se dozvoljava izručenje Saše Sinđelića Republici Hrvatskoj radi izvršenja zatvorske kazne za teška krivična djela počinjena u toj zemlji.

Saša Sinđelić je, podsjetimo, u Crnoj Gori bio ključni svjedok saradnik Specijalnog tužilaštva u sudskom procesu "državni udar", na osnovu čijeg svjedočenja su prvostepeno osuđeni dvojica ruskih i osam srpskih državljana, kao i dvojica lidera opozicionog Demokratskog fronta i aktivista te političke grupacije.

U međuvremenu je utvrđeno da je Sinđelić u Hrvatskoj osuđen na 21 godinu zatvora zbog ubistva počinjenog na teritoriji te države. Presuda protiv Sinđelića u Hrvatskoj je bo samo jedan od razloga zbog kojih je odbrana optuženih u procesu “državni udar” tvrdila da je Sinđelić nekredibilan svjedok.

Kako je objavljeno na web sajtu Vlade Crne Gore “odluku da Sinđelić bude izručen Republici Hrvatskoj ministar Pažin donio je u skladu sa nacionalnim zakonima, poštujući bilateralni ugovor o izručenju sa Republikom Hrvatskom i međunarodne standarde u oblasti ekstradicije, kao i uvažavajući pravosnažnu odluku nadležnog suda u Crnoj Gori o ispunjenosti uslova za izručenje ovog lica”.

Prethodno su, takođe, nadležni državni organi donijeli konačnu odluku o odbijanju Sinđelićevog zahtjeva za azil, budući da je žalbeni postupak u tom slučaju pravosnažno okončan.

“Današnja odluka ministra pravde potvrda je odlučnosti Crne Gore da dosljedno i odgovorno ispunjava preuzete međunarodne obaveze, da bude pouzdan partner u međunarodnoj borbi protiv kriminala i da ne dozvoli da bilo koji počinilac teških krivičnih djela nađe utočište na njenoj teritoriji”, poručeno je na kraju saopštenja.

Crna Gora: Državni udar, tri godine kasnije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

XS
SM
MD
LG