Dostupni linkovi

Apelacioni sud Crne Gore: Izručiti Sinđelića Hrvatskoj


Saša Sinđelić
Saša Sinđelić

Apelacioni sud Crne Gore je utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Saše Sinđelića Hrvatskoj, gdje je osuđen na 21 godinu zatvora zbog krivičnog djela teškog ubistva.

Apelacioni sud je konstatovao, u danas objavljenom rješenju, da se odbijaju žalbe okrivljenog Saše Sinđelića, državljanina Srbije, kao neosnovane.

Osuđeni Saša Sinđelić se žalio na prethodnu odluku Višeg suda u Podgorici o njegovom izručenju Republici Hrvatskoj gdje je osuđen.

Saša Sinđelić je široj javnosti poznat kao svjedok saradnik Specijalnog tužilaštva u sudskom procesu 'državni udar'.

Na osnovu njegovog svjedočenja, o vezi između ruskih obavještajaca Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova sa liderima opozicionog Demokratskog fronta, Viši sud u Podgorici je osudio sve optužene na višegodišnje zatvorske kazne za pokušaj nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori u vrijeme parlamentarnih izbora 2016. godine.

Presuda Višeg suda nije pravosnažna.

Nakon okončanja suđenja Saša Sinđelić se vratio u Srbiju, gdje je tamošnjim medijima govorio da 'sve o čemu je svjedočio na sudu u Podgorici nije istina', a zatim je ušao nelegalno u Crnu Goru, tvrdeći da mu je život u Srbiji ugrožen, zbog čega je u Crnoj Gori tražio politički azil.

Crnogorsko pravosuđe je, istovremeno, pokrenulo postupak za izručenje Sinđelića Hrvatskoj.

“U postupku odlučivanja Apelacioni sud Crne Gore je utvrdio da je prvostepeni sud na pravilan i zakonit način utvrdio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje okrivljenog Saše Sinđelića, pa pobijanim rješenjem nije povrijeđeno niti jedno pravo propisano Evropskom konvencijom o ekstradiciji, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Crne Gore i Republike Hrvatske o izručenju”, navodi se u saopštenju Apelacionog suda Crne Gore.

XS
SM
MD
LG