Dostupni linkovi

Crna Gora odbila zahtjev Saše Sinđelića za azil


Saša Sinđelić, Podgorica, fotoarhiv
Saša Sinđelić, Podgorica, fotoarhiv

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Crne Gore donijelo je rješenje kojim se odbija zahtjev dodjeljivanja azila Saši Sinđeliću, svjedoku saradniku u slučaju za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, potvrđeno je medijima iz MUP-a.

Kako je utvrdio MUP, Sinđelić je, zbog krivičnog djela koje je počinio prije ulaska u Crnu Goru, isključen od prava na azil.

"Uvidom u dokaze dostavljene ovom organu, utvrđeno je da je Saša Sinđelić učinio krivično djelo prije ulaska u Crnu Goru, za koje je, u skladu sa zakonodavstvom Crne Gore, propisana kazna zatvora u trajanju od pet godina ili teža kazna, čime su se stekli zakonski uslovi da se ovo lice isključi od prava na azil i supsidijarnu zaštitu i da mu se odbije zahtjev za dobijanje međunarodne zaštite. Imenovani je u toku postupka po zahtjevu za dobijanje međunarodne zaštite saslušan u dva navrata, kojom prilikom je iznio činjenice i okolnosti zbog kojih je zatražio zaštitu u Crnoj Gori", navodi se u obrazloženju Ministarstva.

"Međutim, priroda iznijetih činjenica i okolnosti nije mogla bitno uticati na donošenje drugačije odluke, imajući u vidu odredbe članova 29 i 30 Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca", dodaje se.

Protiv tog rješenja Sinđelić može podnijeti tužbu Upravnom sudu, u roku od 15 dana od dana dostavljanja odluke.

Podgorički Viši sud je 6. septembra ocijenio da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Sinđelića Hrvatskoj zbog izdržavanja 21-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ubistva u toj državi.

Sinđelić je nedavno, pod nepoznatim okolnostima, juna ove godine iz Srbije nelegalno ušao u Crnu Goru.

Zahtjev Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića upućen je još dok je trajao sudski postupak za pokušaj terorizma u okviru kojeg je Sinđelić bio ključni svjedok Specijalnog tužilaštva u dokazivanju odgovornosti okrivljenih za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, u oktobru 2016. godine.

Viši sud u Podgorici je 9. maja ove godine prvostepeno osudio dvojicu ruskih državljana, osam državljana Srbije, te dva funkcionera opozicionog Demokratskog fronta (DF) u Crnoj Gori i njihovog vozača na preko 68 godina zatvora.

Oni su osuđeni za planiranje i pokušaj nasilnog rušenja vlasti, proglašenje pobjede DF-a na izborima kako bi se spriječio ulazak Crne Gore u NATO.

Upravo zbog činjenice da je u Hrvatskoj pravosnažno osuđen za ubistvo, advokati okrivljenih su tokom postupka dovodili u pitanje kredibilitet Saše Sinđelića kao ključnog svjedoka tužilaštva.

Šta je Sinđelić rekao na sudu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00
Sinđelić i Bujić: Ruske veze
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:27 0:00

XS
SM
MD
LG