Dostupni linkovi

Johnson: Novi sporazum o Brexitu, fer i razuman


Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson: novi sporazum o Brexitu
Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson: novi sporazum o Brexitu

U zajedničkoj konferenciji za medije u Briselu, predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker i britanski premijer Boris Johnson potvrdili su da je postignut novi sporazum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Predsjednik Komisije zahvalio se Johnsonu za "izvrsnu saradnju tokom prethodne dvije sedmice." Juncker je također dodao da je sretan zbog dogovora ali da je žalostan zbog Brexita.

"Ovaj sporazum znači da Velika Britanija izlazi iz Evropske unije 31. oktobra u cjelosti, ali jednako tako znači da zajedno, kao jedinstvena Velika Britanija možemo da odlučujemo o našoj budućnosti", saopštio je Johnson.

Johnson je dodao da ovaj sporazum za Veliku Britaniju znači da 'možemo postići stvarni Brexit'.

Juncker i Johnson su se također složili da je novi sporazum o izlasku iz Evropske unije, fer.

"Mislim da je ovo razuman, fer ishod i odražava veliku količinu posla kojeg su obje strane poduzele", rekao je Johnson.

Johnson je ranije rekao da Britanija i Evropska unija imaju "odličan" novi Brexit sporazum te je zatražio od zastupnika Velike Britanije da ga odobre tokom vikenda. No odobravanje u parlamentu neće proći bez izazova, obzirom da je Demokratska unionistička stranka, na koju se vlada oslanja za glasove, već objavila saopštenje u kojem navode da neće podržati sporazum.

No Johnson je optimističan da će parlament prihvatiti dogovor. Irski premijer Leo Varadkar također navodi kako smatra da se radi o dobrom sporazumu.

"Ja ću biti u dobroj poziciji da preporučim danas Evropskom vijeću da preporuči sporazum", rekao je irski premijer.

"Sada parlament treba da odobri Brexit u subotu tako da možemo da nastavimo da se bavimo drugim prioritetima poput troškova života, nasilnih zločina i okoliša", stoji u tweetu Borisa Johnsona.

Sličnu poruku ranije je poslao i Jean Claude Juncker:

„Gdje ima volje ima i dogovora, a mi imamo jedan! To je pošten i izbalansiran dogovor za Evropsku uniju i Ujedinjeno Kraljevstvo i to je potvrda naše posvećenosti da pronađemo rješenje. Moja preporuka je da Evropska komisija prihvati ovaj dogovor“, napisao je Juncker.

Na Twitter nalogu Evropske komisije je objavljeno: "Imamo dogovor", uz preporuku predsjednika Junckera da ga Komisija prihvati.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je izjavio da ima "dobre vijesti za početak dana".

"Sporazum sada treba biti tehnički objašnjen, politički predstavljen. To će biti završeno u narednim satima. Što se mene tiče, ja sam zadovoljan da smo ovo postigli i razumno sam uvjeren da će sporazum biti ratifikovan u britanskom i Evropskom parlamentu" izjavio je Macron.

Finski premijer Antti Rinne je za Reuters rekao da je lopta u dvorištu britanskog Parlamenta.

"Nadam se da će ovaj put proći. Nadam se da smo pri kraju procesa. Međutim, ima nedoumica - na primjer unutar britanskog Parlamenta", kazao je Rinne.

Pročitajte ovdje ključne datume pregovora o Brexitu:

U pismu u kojem preporučuje odobravanje novog sporazuma o izlasku Britanije iz Evropske unije, predsjednik Evropskog vijeća piše: "Krajnje je vrijeme da se okonča proces povlačenja i da nastavimo dalje, što prije moguće, na pregovore o budućem partnerstvu Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva."

Ministar vanjskih poslova Irske, pozdravio je novi sporazum o Brexitu, rekavši da se radi o 'velikom koraku'.

"Radi se o sporazumu koji uključuje sva pitanja koja smo postavljali u posljednje tri godine. To je sporazum koji će zaštititi ljude ovog otoka, zaštititi će mir i trgovinu na ovom otoku", rekao je Simon Coveney.

Državni tužilac Velike Britanije je izjavio da je tekst dogovora bitno drugačiji od onog koji su postigli bivša premijerka Theresa May i EU.

Detalji novog sporazuma

Sjeverna Irska ostaje u carinskom području Velike Britanije ali u kompleksnom sistemu, sve procedure EU primjenjivat će se tamo na robu koja stiže. Neće biti carinskih provjera na otoku Irske, oni će biti obavljeni u lukama. Roba koja ide iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku neće biti podložna tarifama.

Sjeverna Irska i dalje će moći imati koristi od budućih britanskih trgovinskih sporazuma. Sve dok roba ne prelazi u Irsku i evropsko jedinstveno tržište, samo britanske carinske tarife će se primjenjivati.

Sjeverna Irska će ostati usklađena sa ograničenim nizom pravila Evropske unije, posebno onih vezanih za robu. Također će ostati u carinskoj teritoriji Britanije ali će služiti i kao 'ulazno mjesto' na jedinstveno tržište Evropske unije.

Predstavnici Sjeverne Irske moći će svake četiri godine odlučivati o tome da li će nastaviti sa primjenom pravila Unije.

Michele Barnier, glavni pregovarač Evropske unije za Brexit rekao je, prenosi BBC, da je konačna tačka, omogućavanje glasanja u skupštini Sjeverne Irske 'kamen temeljac novog sporazuma'.

Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit, Michel Barnier
Glavni pregovarač Evropske unije za Brexit, Michel Barnier

Strane uključene u sporazum imaju za cilj ambiciozan dogovor o slobodnoj trgovini nakon Brexita, bez tarifa i neograničenih kvota. Pored toga, prenosi Reuters, Velika Britanija i Evropska unija će se pridržavati visokih standarda u pogledu okoliša, klime, prava radnika i drugih pravila.

Prethodno dogovorena nagodba o pravima građana nakon Brexita ostaju isti kao i u ranijem sporazumu. To također vrijedi za prijelazno razdoblje od 14 mjeseci do kraja 2020. godine, koje se može produžiti za godinu ili dvije godine.

Corbyn: Nezadovoljni smo dogovorom

Predsjednik vodeće opozicione Laburističke partije, Jeremy Corbyn, izjavio je da nije srećan sa postignutim dogovorom.

"Nismo srećni sa ovim dogovorom i kako sada stvari stoje glasaćemo protiv", rekao je Corbyn u Briselu.

Dodao je da nije jasno da li je sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP) za postignuti dogovor.

Corbyn je također izjavio, prenosi BBC, da je 'ovaj sporazum gori od onoga kojeg je postigla Theresa May' te da bi trebao biti odbačen.

Bez podrške DUP-a

Ključni glasački blok u britanskom parlamentu Demokratska unionistička stranka saopštila je u četvrtak nakon postizanja dogovora o Brexitu, da neće podržati novi sporazum.

Čelnici Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlen Foster i Nigel Dods su i prije vijesti iz Brisela saopćili da ne mogu podržati nacrt sporazuma o Brexitu, jer, kako su naveli, "ne mogu podržati ono što je sugerirano na polju carinske politike i u drugim pitanjima u kojima je postignuta saglasnost".

Ti aranžmani od ključnog su značaja za garantiranje otvorene granice između Sjeverne Irske koja ostaje u Britaniji i članice EU Irske - najveće prepreke sporazumu o Brexitu.

"Demokratska unionistička stranka je od rezultata referenduma radila na postizanju dogovorenog sporazuma o napuštanju Europske unije. Mi smo bili dosljedni u tome da ćemo samo razmotriti podršku aranžmanima koji su u dugoročnim ekonomskim i ustavnim interesima Sjeverne Irske i zaštititi integritet Unije," stoji u saopštenju DUP-a objavljenog nakon postignutog sporazuma EU i Britanije.

Dalje, smatraju, da postignuti dogovor nije koristan za ekonomsko blagostanje Sjeverne Irske.

Bez podrške DUP-a, malo je vjerovatno da će britanski parlament ratificirati bilo koji sporazum.

Naredni koraci?

Johnson nema većinu u parlamentu a potrebna su mu 320 od 650 glasova kako bi sporazum bio ratifikovan u subotu tokom vanrednog zasjedanja parlamenta.

Britanski parlament je već tri puta odbacio raniji plan nekadašnje premijerke Therese May.

Premijer Velike Britanije, Boris Johnson, koji je pobijedio u utrci za ovu poziciju na osnovu obećanja da će ponovo pregovarati o izlasku, oživljava dio sporazuma Therese May, sa izmjenama protokola o načinu postupanja prema granici između članice Evropske unije Irske i dijela Velike Britanije Sjeverne Irske.

Neizvjesnost oko odobravanja sporazuma u parlamentu znači da, dvije sedmice prije zakazanog izlaska Britanije iz najvećeg trgovinskog bloka, još uvijek su mogući razni scenariji, od izlaska uz sporazum do haotičnog izlaska ili čak još jednog referenduma koji bi mogao preokrenuti cijelu situaciju.

Nejasno je šta će Brexit na koncu značiti za Evropsku uniju i Veliku Britaniju. Johnson koji je bio vodeći u kampanjama za izlazak Britanije na referendumu 2016. godine, više puta je ponovio da neće tražiti odgodu izlaska, čak i nakon što je parlament donio zakon kojim od njega zahtjeva upravo to, u slučaju da sporazum ne bude odobren u subotu.

Čerčilovske suze i znoj Borisa Džonsona
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:23 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG