Dostupni linkovi

Dijaspora Kosova glasala za Samoopredeljenje


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Pokret Samoopredelje dobio je najveći broj glasova kosovske dijaspore na parlamentarnim izborima održanim 6. oktobra. Na drugom mestu je Demokratski savez Kosova, a na trećem Demokratska partija Kosova, saopšteno je iz Centralne izborne komisije.

U Centru za brojanje i rezultate u sredu uveče je završeno brojanje glasova pristiglih putem pošte.

Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija dobio je 7.030 glasova, Demokratski savez Kosova 2.158, Demorkatska partija Kosova 2.139 glasova, koalicija Socijaldemokratska inicijativa i Alijansa novo Kosovo 916, a Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska partija 555. Čeka se na brojanje uslovnih glasova.

Ovim glasovima povećana je razlika između pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova. Pokret Samoopredeljenje za sada ukupno ima 210.082 glasova a Demokratski savez Kosova 199.860.

Ove dve partije u pregovorima su o formiranju zajedničke vlade, ali o konačnom političkom sporazumu odlučiće nakon potvrđivanja rezultata.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija odlučila je u četvrtak da se ponovo prebroje glasovi sa 530 glasačkih mesta, s obzirom da je u njima uočena neregularnost. Prebrojavanje će početi u poslepodnevnim satima.

Glasovi iz Srbije nisu prebrojani budući da su koverte sa tim glasovima pod istragom.

XS
SM
MD
LG