Dostupni linkovi

Nije zarazna bolest, analiza glasačkih koverti van Kosova


Analize treba da se urade van zemlje zato što nemamo laboratoriju koja radi tako detaljne analize, kako se sada traži, kaže tužilac Miniši
Analize treba da se urade van zemlje zato što nemamo laboratoriju koja radi tako detaljne analize, kako se sada traži, kaže tužilac Miniši

Medicinske analize u slučaju u kojem je na Kosovu dvanaest verifikatora glasova sa nedavnih parlamentarnih izbora hospitalizovano zbog alergije nakon kontakta sa kovertama iz Srbije pokazale su da se ne radi o zaraznoj bolesti, dok će koverte biti analizirane izvan Kosova.

Tužilaštvo na Kosovu odlučilo je da se analiza koverata sa glasačkim listićima iz Srbije uradi van Kosova, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa glavni tužilac u Prištini Kujtim Muniši.

On navodi da su poduzete sve istražne mere i da se čeka na rezultat analiza. Dodaje, međutim, da je odlučeno da se analize urade van Kosova, i "stoga je još uvek rano da se o uzrocima govori".

"Analize treba da se urade van zemlje zato što nemamo laboratoriju koja radi tako detaljne analize, kako se sada traži", naveo je Muniši. On, međutim, nije saopštio gde će se uzorci poslati na analizu, dodajući da se trenutno radi na pronalasku mesta.

Rezultati analiza 12 osoba koje su smeštene na Infektivnoj klinici u Prištini pokazali su da nema zaraznog sindroma, a ostale analize koje se tiču izvora kontaminacije pitanje su forenzike, rečeno je danas na zajedničkoj konferenciji za novinare vršilaca dužnosti direktora Infektivne klinike Kosova Lindite Beriša, direktora Kliničko univerzitetskog centra Basri Sejdija i direktora Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Nasera Ramadanija.

"Na osnovu rezultata iz uzetih briseva, isključuje se iz mogućnosti da se radi o nekoj zaraznoj bolesti. Sve laboratorijske analize iz biohemijskog instituta su u normali, dok i brisevi isključuju mogućnost nekog zaraznog sindroma", kazala je Beriša.

Ona je dodala da je ova klinika radila na analizi zaraznih uzročnika, dok se na "ostale rezultate čeka".

Na pitanje kako se desilo da su svi oni dobili svrab ruku, Beriša je rekla da ona može da govori samo o infektivnim bolestima.

Hospitalizovane osobe se osećaju dobro, i očekuje se da u nakon 24 sata izađu iz bolnice (Fotografija: hitna intervencija nakon trovanja)
Hospitalizovane osobe se osećaju dobro, i očekuje se da u nakon 24 sata izađu iz bolnice (Fotografija: hitna intervencija nakon trovanja)

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova Naser Ramadani kazao je da kada su u nedelju tretirani pacijenti, odmah su poslati i uzorci na laboratorijsku analizu.

"Ostale analize van medicinskog domena, faktički infektivne klinike, a koje se tiču izvora kontaminacije su u nadležnosti ostalih relevantnih institucija, odnosno forenzike", kazao je Ramadani.

Inače, svi pacijenti se osećaju dobro, i očekuje se da u nakon 24 sata izađu iz bolnice.

Juče je, nakon sastanka predsednika Kosova Hašima Tačija, predsednice Centralne Izborne komisije (CIK) Valjdete Daka, glavnog kosovskog tužioca Aleksandra Ljumezija i direktora Obaveštajne agencije Kosova Špenda Mađunija, saopšteno kako će ispitivanja u ovom slučaju obaviti kosovski i međunarodni stručnjaci. Pri tome u saopštenju nije precizirano ko su međunarodni stručnjaci, čiji se angažman najavljuje.

Iz Kliničko-univerzitetskog centra Kosova saopšteno je nakon hospitalizacije da su se osobe koje su im se obratile za pomoć, prvobitno njih 10, a kasnije još dve, žalile na svrab ruku niskog intenziteta.

U međuvremenu, 15.500 glasova iz dijaspore, koji su zajedno sa glasovima iz Srbije bili u prostorijama Ministarstva infrastrukture, prebačeno je u Centar za prebrojavanje, dok će glasovi iz Srbije ostati u zgradi Ministarstva. Kako je rečeno, radi se o 3.700 koverti iz Srbije. Proces verifikacije tih glasova prekinut je u nedelju.

Usledile su reakcije na Kosovu, ali i u Srbiji.

Izborni pobednik, Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija zatražio je da se istraži ovaj slučaj, navodeći da sporne koverte "nisu stigle putem pošte, već su ih ilegalno doneli iz Kancelarije za vezu Srbije".

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije i Srpska lista, koja je na kosovskim izborima dobila najviše glasova za poslanička mesta za srpsku manjinu u Skupštini, ustvrdile su, međutim, da se "priprema manipulacija srpskim glasovima na Kosovu". Oni su ocenili da je namera toga "da se pošto poto u prištinski parlament mimo volje našeg naroda ugura neki Kurtijev Srbin".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da je Srpska lista dobila 96 odsto glasova Srba sa Kosova na izborima i optužio Albance da su, kako je rekao, izmislili "neku priču o trovanju kovertama sa glasovima iz Srbije".

"Sada više nisu sigurni da su otrovani. Ne znaju šta da izmisle ali sada konstatuju da je potrebno ukinuti ’Srpsku listu’. Ja samo želim da vam kažem da će to ostaviti katastrofalne posledice na odnose Srba i Albanaca jer Srba više neće biti u institucijama. A kada Srba nema u institucijama, vi znate gde ih onda ima i kako će morati da se štite", rekao je Vučić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG