Dostupni linkovi

Apostolova sa Kurtijem: Što pre formirati institucije na Kosovu


Natalija Apostolova, ilustrativna fotografija
Natalija Apostolova, ilustrativna fotografija

Izborni proces na severu Kosova, stvaranje mini-Maršalov plana za Zapadni Balkan, te prioritetna pitanja Kosova nakon izbora, bile su teme razgovora specijalne predstavnice EU na Kosovu, Natalije Apostolove sa predsednikom pokreta Samoopredeljenje, Aljbinom Kurtijem, inače prvoplasirane partije na parlamentarnim izborima 6. oktobra.

Apostolova je, kako se navodi u saopštenju Samoopredeljenja, rekla da je važno da se što pre formiraju nove institucije kako bi se otvorio put za raspodelu fondova EU u oblasti pravosuđa, obrazovanja, bezbednosti i životne sredine.

Čestitala je Kurtiju na izbornom rezultatu, navodeći da su izbori protekli uglavnom dobro, osim na severu Kosova gde živi većinsko srpsko stanovništvo. Kurti je izrazio zabrinutost na izborni proces na severu Kosova, navodeći da je potrebno da se reše kršenja i neregularnosti u tom delu, kao i da se otpočne dijalog o razvoju sa lokalnim Srbima.

Kurti je takođe istakao da je Zapadnom Balkanu potreban mini-Maršalov plan Evropske unije, „naročito o ujedinjenju i razvoju podeljenih gradova, što bi omogućilo društveni napredak i zamah ka evropskim integracijama“.

Podsetimo, Maršalov plan je program finansijske pomoći SAD-a Evropi u svrhu obnove ekonomije nakon Drugog svetskog rata.

Kurti je pozdravio način na koji su Visoka predstavnica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han rangirali pitanja od važnosti za buduću vladu, a ona su, dodaje se u saopštenje, ekonomski i društveni razvoj, vladavina zakona, sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i dijalog o normalizaciji odnosa sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Pokret Samoopredeljenje trenutno vodi razgovore sa drugoplasiranim Demokratskim savezom Kosova o formiranju vlade. Ove dve partije do sada su bile u opoziciji. O konačnom dogovoru, najavili su, odlučiće se nakon potvrđivanja izbornih rezultata.

Kurti: Ne može Kosovo isto da tretira Sarajevo i Beograd
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:16:26 0:00

XS
SM
MD
LG