Dostupni linkovi

Ministri vanjskih poslova EU: 'Krenimo naprijed za Zapadnim Balkanom'


Zastave Sjeverne Makedonije i EU, ilustracija

Četiri ministra vanjskih poslova zemalja članica Evropske unije pozvala su na otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"Odluka Evropske unije o pokretanju procesa pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom dolazi u vrijeme kada se zemlje članice suočavaju sa brojnim izazovima", stoji u tekstu evropskog izdanja Politica kojeg zajedno potpisuju Tomáš Petříček češki ministar vanjskih poslova, Péter Szijjártó,mađarski ministar vanjskih poslova, Jacek Czaputowicz iz Poljske i Miroslav Lajčák, slovački ministar vanjskih poslova Slovačke i nekadašnji visoki predstavnik Bosne i Hercegovine.

"Međutim pitanja koja se nalaze pred nama (Brexit, migracije, nestabilnost u susjedstvu i mandat nove Evropske komisije) ne smiju da nam odvrate pažnju od toga šta je Evropska unija bila u stanju da postigne na Zapadnom Balkanu i šta još možemo postići ako se pridržavamo preuzetih obaveza u regionu".

U mišljenju koje je objavio Politico, ministri podsjećaju da je perspektiva članstva u Evropskoj uniji obećana svim zemljama Zapadnog Balkana, 2003. godine na samitu u Solunu, samo par mjeseci nakon što su pristupni pregovori sa deset novih članica Unije potpisani ranije u Ateni.

"Danas 16 godina nakon Samita u Solunu, zadovoljstvo nam je da posmatramo kako se povećanje EU pokazalo jednom od najuspješnijih politika. Napredak kojeg su postigle zemlje Zapadnog Balkana je impresivan. Transformisali su svoje ekonomije, pravosuđe, javnu administraciju i sigurnost."

"Međutim ne smijemo zaboraviti da ovaj napredak ne bi bio moguć bez jasnog plana o članstvu u EU," stoji dalje u tekstu.

Ministri podsjećaju da, dok Evropska unija odlučuje da li da krene sa pregovorima, Sjeverna Makedonija i Albanija su ispunile zahtjeve koje je Unija postavila pred njima.

Dalje stoji da, iako je u maju Evropska komisija objavila preporuku o pokretanju pregovora sa obje zemlje, Sjeverna Makedonija i Albanija još uvijek čekaju na zeleno svjetlo od nacionalnih vlada članica EU.

"Došlo je vrijeme za donošenje hrabre odluke o budućnosti, ne samo ove dvije zemlje, već i cijelog Zapadnog Balkana ali i Evropske unije. Pozitivna odluka će poslati jasan signal da Evropska unija prepoznaje konkretne rezultate u ispunjavanju uslova koje je postavila. Pružit će regiji svjež poticaj za daljnje reforme i transformacije", navodi se u tekstu.

XS
SM
MD
LG