Dostupni linkovi

Evropski parlament odbio kandidaturu Sylvie Goulard


Sylvie Goulard
Sylvie Goulard

Buduća predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je dobila treće odbijanje od Evropskog parlamenta, čime postaje malo verovatno da će Komisija koju ona vodi uspeti da preuzme dužnost prvog novembra ove godine.

Evropski parlament je u četvrtak, nakon dva saslušanja, odbio francusku kandidatkinju za komesarku, Sylvie Goulard.

Rušenje Goulard od liste budućih komesara je najozbiljniji udarac koji je Von der Leyen dobila do sada, budući da se radi o predstavnici veoma važne države članice EU, ali i osobe bliskoj francuskom predsedniku Emmanuelu Macronu.

Francuski predsednik je odgovornost za poraz prebacio na Ursulu von der Leyen, jer je, prema njemu, ona lično "insistirala na Gulard", iako je imala tri francuska imena na raspolaganju.

Osim Goudlard, Von der Leyen ima problema u formiranju njenog tima i sa Mađarskom i Rumunskom, čije kandidate je Evropski parlament odbioveć u početnoj fazi, kada je konstatovan sukob interesa.

Pad rumunske Vlade dodatno komplikuje stvari za Von der Leyen, jer sada neće biti jasno kako će zvaničnici iz Bukurešta postupiti, budući da je kandidat za komesara večito predstavnik stranke na vlasti.

Mađarska je već predložila jedno ime, diplomatu Oliver Varhyija. Međutim, Von der Leyen nije otpočela neophodne procedure sa ovim kandidatom.

Tek nakon što se u Evropskom parlamentu podnesu tri nova imena, kandidati će morati da prođu identične procedure poput njihovih prethodnika, uključujući pregled parlamentarnog odbora za pravna pitanja, kao i najmanje po jedno saslušanje koje služi konačnom potvrđivanju.

Za mnoge poznavaoce prilika, vremenski rok je isuviše kratak da bi se prošle sve procedure kako bi sve bilo okončano za konačno glasanje u paketu, koje je zakazano 23. oktobra u Evropskom parlamentu i time bi novi saziv Evropske komisije bio funkcionalan prvog novembra.

Ursula von der Leyen je nakon odbijanja treće kandidatkinje izašla sa posebnim saopštenjem u kojem je potvrdila da je Evropski parlament potvrdio 23 od svega 26 kandidata. Ona je naglasila da je sada potrebno da se zajedno sa Parlamentom "ubrza proces da bi Evropa mogla brzo da deluje".

"Istovremeno, svima koji su uključeni u proces je potrebno vreme da oni pažljivo pristupe sledećim koracima", poručila je Von der Leyen.

Niko od briselskih zvaničnika nije prihvatio da protumači da li ova poruka Von der Leyen podrazumeva da ona traži dodatni vremenski rok da bi kompletirala svoju ekipu.

Upitana da li je odlazeći predsednik Komisije Jean-Claude Junker spreman da ostane u kancelariji još mesec dana, portparolka Evropske komisije Mina Andreeva je naglasila da su zvaničnici Komisije "spremni na svaku mogućnost".

Ona je potvrdila da je buduća predsednica ove institucije u stalnom kontaktu sa liderima Francuske, Mađarske i Rumunske o novim predlozima te da će konkretnije sa njima razgovarati kada će se s njima lično sastane krajem naredne nedelje u Briselu u vreme održavanja evropskog samita.

XS
SM
MD
LG