Dostupni linkovi

Silvye Goulard kandidatkinju Francuske za evropsku povjerenicu


Sylvie Goulard
Sylvie Goulard

Francuski predsjednik Emmanuel Macron imenovao je Sylvie Goulard, zamjenicu guvernera francuske centralne banke, kao evropsku povjerenicu u narednom mandatu Evropske komisije, objavila je u srijedu Jelisejska palata.

Ursula von der Leyen, naredna predsjednica komisije, pregovarat će u narednim sedmicama o portfeljima za komesarska mjesta s 27 država članica, isključujući Veliku Britaniju koja bi trebala napustiti EU krajem oktobra. Francuska s nestrpljenjem očekuje uticajne portfelje kao što su trgovina i energetika, te klimatska akcija, prenosi Financial Times.

Goulard (54) zamjenica je guvernera Banke Francuske, centralne banke države, od prošle godine. Ona je prethodno bila savjetnica bivšeg predsjednika Evropske komisije Romana Prodija i dva puta je birana za članicu Evropskog parlamenta. Bila je, nakratko, i ministrica odbrane nakon što je Macron izabran u 2017. godine, ali je odstupila zbog istrage navoda o izmišljenim radnim mjestima pomoćnika njene stranke centra MoDem u Evropskom parlamentu. MoDem je u savezništvu s Macronovom strankom Republika u pokretu.

XS
SM
MD
LG