Dostupni linkovi

Pismo lidera EU: Odobriti Skoplju i Tirani otvaranje pristupnih pregovora


Zastava Severne Makedonije i Evropske unije, Skoplje

Čelnici ključnih evropskih institucija pozvali su zemlje članice Evropske unije (EU) da odobre otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom jer smatraju da su obe zemlje ispunile sve neophodne uslove za početak ovog procesa te da se radi o celokupnom kredibilitetu evropskog bloka.

Zajedničko pismo su potpisali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropskog parlamenta David Sassoli, predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, kao i buduća predsednica ove institucije Ursula von der Leyen.

U pismu podsećaju zemlje članice da je EU obećala da će otvoriti pregovore sa Skopljem i Tiranom, najkasnije na jesen ove godine.

"EU se nalazi pred strateškim izborom. Da li će EU sada odlučiti da otvori pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom, test je sposobnosti Unije da ispuni svoja obećanja i da gleda prema budućnosti", stoji u zajedničkom pismu.

U ovom pismu se takođe navodi da su obe zemlje uradile ono što je od njih zatraženo te je zbog toga bilo neophodno da se uloži značajan napor građana za koje je evropska perspektiva veliki izvor motivacije i odlučnosti.

"Ne postoji garancija za uspeh. Na tom putu će biti puno napornog rada na reformama. Članstvo se neće dogoditi preko noći i obe zemlje su toga svesne", poručuje se putem pisma koje su potpisali Tusk, Sassoli, Juncker i Von der Leyen.

Na ministarskom sastanku, koji će biti održan 15. oktobra u Luksemburgu, ministri inostranih poslova zemalja članica EU bi trebali odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora za Severnom Makedonijom i Albanijom.

Ova odluka bi potom trebala biti potvrđena na samitu, koji će biti održan 17. i 18. oktobra u Briselu.

Ministri su na junskom sastanku usvojili zaključke u kojima obećavaju da će odluku doneti "najkasnije u oktobru 2019. godine".

Ova definicija je bila kompromisno rešenje za zemlje članice EU koje nisu bile u stanju da odobre otvaranje pristupnih pregovora, iako su godinu dana ranije, odnosno u junu 2018, obećali da će juni 2019. biti krajnji rok za preispitivanje tog pitanja.

Naime, bez obzira na usvojene zaključke, ima naznaka da postoje podele među članicama EU te da je dogovor u Luksemburgu nemoguć.

Među glavnim protivnicima otvaranju pristupnih pregovora, kako se saznaje, su Francuska I Holandija.

Za Severnu Makedoniju je ovo deseta godina od kada ima preporuku o otvaranju pristupnih pregovora sa Briselom. Prvobitno je veto na tu odluku imala Grčka, koja je uslovljavala svaki evrointegracijski proces sa rešavanjem spora o imenu. Ovaj spor je rešen u junu 2018. godine, kada je država promenila ime i omogućila da se ukloni višegodišnji grčki veto.

Albanija je dobila prvu preporuku o otvaranju pristupnih pregovora 2018. godine, a ista je potvrđena od Evropske komisije u tekućoj godini.

XS
SM
MD
LG