Dostupni linkovi

Demokrate naložile Beloj kući da im preda dokumenta u istrazi o opozivu


Bela kuća
Bela kuća

Američki Stejt department objavio je početni odgovor na zahtev kongresnog odbora koji je pod nadzorom demokratske demokratije za dokumenta koja se odnose na istragu u vezi opoziva predsednika SAD Donalda Trampa, kazao je državni sekretar Mike Pompeo. "Stejt department je sinoć Kongresu poslao pismo, što je naš početni odgovor na zahtev dokumenta. Očigledno ćemo da uradimo sve ono što smo zakonom obavezni", rekao je Pompeo na konferenciji za novinare u Grčkoj 5. oktobra. Pompeo nije detaljnije objasnio sadržaj pisma.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa SAD poslale su obavezujući poziv Beloj kući da im preda sva dokumenta u istrazi o opozivu predsednika Donalda Trampa.

Belu kuću su najpre pozvale da to učini do petka, ali pošto rok nije ispunjen - administraciji je upućen obavezujući poziv, prenosi Glas Amerike.

Predsedavajući odborima koji vode istragu saopštili su da je obavezujući poziv neophodan jer je "Bela kuća odbila da odgovori na nekoliko poziva da na dobrovoljnoj bazi preda dokumenta".

Demokrate u Kongresu su takođe poslale zahtev za predaju dokumenata o kontaktima sa Ukrajinom potpredsedniku Majku Pensu, navodeći izveštaje da je Pensov bliski saradnik slušao telefonski razgovor Trampa i Zelenskog, koji je u centru istrage o opozivu.

Tramp tvrdi da je borba protiv korupcije njegova ustavna dužnost, u vezi sa zahtevima koje je uputio stranim zemljama da istraže poslovanje njegovog političkog protivnika Dža Bajdena.

"Nije reč o politici, već o korupciji. Ako čitate ustav, videćete da imam obavezu da se bavim korupcijom, dakle to je obaveza i dužnost", kazao je Tramp.

U centru istrage o opozivu koju vode demokrate u Predstavničkom domu je razgovor Trampa sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, za koji koji vodeći demorata Adam Šif kađe da je "razgovor u kojem je predsednik vršio pritisak na stranog lidera da istraži Trampovog političkog rivala, što je štetno za nacionalnu bezbednost".

U četvrtak je pred Kongresom 10 sati svedočio bivši izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker koji se pominje u prijavi uzbunjivača.

Nakon tog svedočenja, demokrate su objavile niz SMS poruka kojima su komunicirali Volker, Rudi Đulijani i drugi.

U jednoj prepisci Volker i još dvojica američkih diplomata diskutuju o tome kako da sprovedu Trampov zahteve da se istraže Džo Bajden i njegov sin.

U drugoj razmeni se vidi kako Volker piše saradniku Zelenskog i obećava mu da će novi ukrajinski predsednik doći u Belu kuću ako se ta istraga sprovede.

Trampov razgovor sa Zelenskim je deo prijave uzbunjivača - navodno zaposlenog u CIA - i pokreuo je proceduru opoziva.

Tramp je optužio Bajdena da zloupotrebljava položaj time što od Ukrajine traži da okonča krivičnu istragu u kojoj bi mogao da se nađe i njegov sin.

Predsednik i njegovi saveznici, međutim, nisu dostavili nikakve dokaze koji pokazuju da su Bajdeni bili umešani u ilegalne radnje.

XS
SM
MD
LG