Dostupni linkovi

Demokrate: Bijela kuća može očekivati sudski poziv zbog Ukrajine


Bijela kuća
Bijela kuća

Demokratski lideri upozorili su u srijedu Bijelu kuću da očekuju sudski poziv u kojem će tražiti dokumente o odnosu predsjednika Donalda Trumpa prema Ukrajini, optuživši administraciju za "flagrantno nepoštivanje" prethodnih zahtjeva, prenosi Reuters.

Demokrate su optužili Trumpa za "poticanje na nasilje" protiv zviždača i savjetovali njega i njegovu administraciju da ne zastrašuju potencijalne svjedoke u istrazi o opozivu Trumpa, koju su pokrenule demokrate.

Zviždač je razotkrio informacije iz telefonskog razgovora Donalda Trumpa sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim u kojem Trump traži istragu demokratskog političkog rivala Joea Bidena i njegove porodice.

Predsjedavajući odbora za obavještajne službe Adam Schiff, optužujući Trumpa da poziva na nasilje protiv zviždača, rekao je da će se svaki pokušaj miješanja u istragu demokrata smatrati dokazom opstrukcije i mogao bi biti uključen izvještaje o opozivu.

„Mi se ovdje ne šalimo“, rekao je, prenosi Reuters.

Trump je odbacio sve kritike.

Trump je posljednjih dana Tweetao da želi "znati o" zviždaču i ispitati ga ili nju, iako je identitet osobe zaštićen Zakonom o zaštiti zviždača.

Predsjednik Komiteta za nadzor Predstavničkog doma SAD Elijah Cummings napisao je u dopisu članovima Komiteta da je ovaj potez potreban jer je Bijela kuća ignorisala više zahtjeva.

Sudski poziv će biti usmjeren na vršioca dužnosti šefa osoblja Micka Mulvaneya i njome će se tražiti 13 zasebnih grupa dokumenata vezanih za telefonski poziv i druga slična pitanja.

Glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham rekla je da sudski poziv nije ništa drugo nego „zahtjev za više dokumenata, troši vrijeme i novac poreznih obveznika i koji će na kraju pokazati da predsjednik nije učinio ništa pogrešno“.

XS
SM
MD
LG