Dostupni linkovi

Trumpov opoziv: Zviždač navodno CIA agent


Dio transkripta razgovora predsjednika Ukrajine i SAD Volodimira Zelenskog i Donalda Trumpa u kojem Trump traži "uslugu"
Dio transkripta razgovora predsjednika Ukrajine i SAD Volodimira Zelenskog i Donalda Trumpa u kojem Trump traži "uslugu"

Izvještaj zviždača u kojem se navodi da je predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump iskoristio svoj položaj kako bi zatražio miješanje strane države u predsjedničke izbore 2020. godine je navodno napisao agent američke Centralne obavještajne agencije. Kako pišu američki mediji, neimenovani zviždač je duži vremenski period radio u Bijeloj kući.

Identitet zviždača ostaje nepoznat, detalji njegovog rada za CIA skriveni su od javnosti. No, ono što je poznato jeste da je za sada nepoznati službenik obavještajne agencije 12. avgusta dostavio generalnom inspektoru dokument koji će dovesti do pokretanja procesa opoziva američkog predsjednika.

Žalba zviždača

Brojni američki mediji pišu kako je zviždač dugi vremenski period radio za Bijelu kuću.

U svom izvještaju na devet stranica koji je postao javan u četvrtak, zviždač piše o tome kako su zvaničnici Bijele kuće pokušali sakriti transkript razgovora od 25. jula između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, tokom kojeg je Trump tražio od Zelenskog da pokrene istragu protiv njegovog političkog rivala Joea Bidena i njegovog sina Huntera.

"Zvaničnici Bijele kuće su mi rekli da su im odvjetnici Bijele kuće 'naredili' da uklone elektronske transkripte iz kompjuterskog sistema u kojima su takvi transkripti obično spašavani zbog koordinacije i distribucije među zvaničnicima koji su dijelom predsjedničkog kabineta", navodi se u žalbi zviždača.

"Umjesto toga, transkript je postavljen na poseban elektronski sistem koji se inače koristi za spašavanje tajnih i osjetljivih informacija", navodi se dalje u žalbi.

Pored toga se navodi optužba da je Trump "koristio položaj svoje kancelarije kako bi tražio miješanje strane zemlje u predsjedničke izbore 2020. godine".

U četvrtak otkriveni dokument također karakterizuje Trumpovo ponašanje kao "ozbiljan problem, zloupotrebu i kršenje zakona".

Dalje, navodi se da je u danima nakon razgovora zviždač saznao od više američkih dužnosnika da su viši zvaničnici Bijele kuće intervenisali kako bi "zaključali sve zapise o telefonskom pozivu, posebno službeni transkript poziva koji je napisan od riječi do riječi što je običaj Bijele kuće. Ovaj niz aktivnosti pokazao mi je da su službenici Bijele kuće shvatili ozbiljnost onoga što je proizašlo iz poziva", piše u izvještaju.

Bivši američki potpredsjednik Joe Biden i njegov sin Hunter Biden
Bivši američki potpredsjednik Joe Biden i njegov sin Hunter Biden

Demokrate optužuju Trumpa da je tražio pomoć strane vlade kako bi okaljao Joea Bidena, najizglednijeg demokratskog kandidata za predsjedničke izbore 2020. godine. U pokušaju traženja istrage protiv Bidenovog sina koji se nalazi u upravnom odboru jedne ukrajinske energetske kompanije, Trump je odlagao isporuku američke pomoći Ukrajini u vrijednosti od gotovo 400 miliona dolara.

Donald Trump negira bilo kakve neregularnosti i kompletnu priču ocjenjuje kao "prevaru" i "još jedan lov na vještice".

Svjedočenje šefa obavještajne službe

U momentima nakon što je u četvrtak objavljena žalba neimenovanog zviždača, Obavještajni komitet Predstavničkog doma saslušao je vršioca dužnosti direktora Nacionalne obavještajne agencije, Josepha Maguirea jer nije na vrijeme dostavio žalbu Kongresu.

Tokom saslušanja, demokratski predstavnici ispitivali su vodećeg obavještajne agencije o tome zašto nije u zakonskom roku od sedam dana dostavio komitetu žalbu zviždača.

Maguirerov odgovor bio je da se žalba zviždača fokusirala na telefonski razgovor predsjednika Trumpa i stranog lidera, što je vrsta razgovora koja je "obično predmet izvršne privilegije", te da on nema autoritet kojim bi uklonio tu privilegiju.

"Zbog toga mi nismo bili u mogućnosti odmah da podijelimo detalje žalbe sa komitetom" rekao je Maguire tokom svjedočenja.

Maguire je također rekao da je, čim je pročitao žalbu zviždača, znao da je "stvar ozbiljna". On je također dodao da vjeruje kako je zviždač djelovao u skladu sa zakonom i sa dobrom namjerom.

Ko je zviždač?

Za sada nema mnogo informacija o osobi koja je zaslužna za pokretanje procesa opoziva američkog predsjednika. Odvjetnik zviždača upozorio je da bi pokušaj identifikacije mogao "naštetiti" zviždaču.

The New York Times, Washington Post i Reuters smatraju da je zviždač dužnosnik CIA, prenosi BBC.

U međuvremenu, objavljen je audio snimak u kojem Trump zahtjeva da zna ko je dostavio informacije zviždaču, opisujući te osobe kao "bliske špijunu".

"Želim da znam ko je osoba, ko je osoba koja je dala informacije zviždaču? Jer to je veoma blizu špijuniranju. Znate šta smo radili u stara vremena kada smo bili pametni? Špijune i izdaju smo rješavali malo drugačije no sada," navodi se u snimku koji je objavio Los Angeles Times (LA Times).

LA Times također navodi da je Trump govorio na privatnom događaju koji se odvijao u isto vrijeme kada je Joseph Maguire u Predstavničkom domu branio odluku zviždača uz pojašnjenje da je pratio zakon svakim korakom.

Trumpove komentare na račun zviždača osudili su demokratski predstavnici tri komiteta u Predstavničkom domu rekavši u zajedničkoj izjavi da komentari predstavljaju "ponižavajuće zastrašivanje svjedoka" i pokušaj ometanja procesa opoziva.

Da li pokretanje opoziva ide u prilog Trampu?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG