Dostupni linkovi

Tramp traži i od Kine da ispita Bajdena i njegovog sina


Donald Tramp
Donald Tramp

Predsednik SAD Donald Tramp, protiv koga je u američkom Kongresu pokrenut postupak za opoziv zbog traženja od svog ukrajinskog kolege da sprovede istragu oko njegovog političkog rivala Džoa Bajdena rekao je danas da je spreman da uputi sličan zahtev kineskom predsedniku.

"Kina treba da počne istragu oko Bajdenovih", rekao je Tramp novinarima ispred Bele kuće, prenosi AP.

Tramp je rekao da nije direktno tražio od kineskog predsednika Si Đinpinga da istraži delovanje Bajdena i njegovog sina Hantera ali je rekao da je to svakako nešto o čemu može da počne da se razmišlja.

U Predstavničkom domu američkog Kongresa u toku je istraga koja može da dovede do opoziva Trampa posle procurele informacije da je vršio pritisak na svog ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog da istraži sina bivšeg američkog podpredsednika Džoa Bajdena, Hantera, i njegovo poslovanje u ukrajinskoj gasnoj kompaniji, u vreme kada mu je otac bio potpredsednik.

Vašington post je javio u sredu da je Hanter Bajden formirao privatni fond sa investicijama kineskih firmi kada je bio u pratnji svog oca u zvaničnoj poseti Pekingu 2013. godine.

Kako navodi agencija AP nema dokaza da je bivši potpredsednik imao finansijsku dobit od poslovnih kontakata njegovog sina.

Hanter Bajden bio je u upravnom odboru ukrajinske naftne kompanije istovremeno dok je njegov otac u okviru administracije Baraka Obame vodio odnose američke administracije i Kijeva. Iako je vremensko podudaranje zabrinulo borce protiv korupcije, nema dokaza da su bivši američki potpredsednik i njegov sin radili protivzakonito.

XS
SM
MD
LG