Dostupni linkovi

Ristić: Vučić će predložiti zabranu MHE u zaštićenim područjima


Protest protiv mini hidroelektrana u Rakiti, ilustrativna fotografija
Protest protiv mini hidroelektrana u Rakiti, ilustrativna fotografija

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić izjavio je nakon današnjeg sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem da će predsednik Srbije predložiti Vladi da zabrani gradnju malih hidrolektrana u zaštićenim područjima prirode.

Ristić je naveo da će time Srbija biti prva zemlja u Evropi koja je učinila tako nešto.

"To bi bio veliki korak u zaštiti prirode naše zemlje", rekao je Ristić, a prenela televizija N1 i dodao da će predsednik Vučić posetiti selo Rakitu koje je u javnosti poznato po sukobu meštana sa investitorom male hidroelektrane.

Dekan Šumarskog fakulteta je istakao i da je predsednik Srbije dao podršku da se formira telo za kontrolu odobravanja i izgradnje tih malih hidroelektrana.

Kako rade male hidroelektrane i zašto su štetne?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Aleksandar Antić rekao je da u Srbiji gradnja mini hidroelektrana mora biti uređena uz brigu o zaštiti prirode i najavio da će u pojedinim slučajevima gradnje hidroelektrana inspekcija izaći na teren i utvrditi šta se dešavalo.

On je naveo da razgovor sa predstavnicima pokreta "Odbranimo reke Stare planine" bio konstruktivan.

Predsednik pokreta "Odbranimo reke Stare planine" Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je predsednik Srbije "eksplicitno rekao da nema gradnje mini hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima".

On je ocenio sastanak kao pozitivan i naveo da država može da reši taj problem ako hoće.

Jovanović je istakao i da za dve i po godine niko od nadležih nije hteo da primi predstavnike tog pokreta i razgovara o problemu gradnje mini hidroelektrana, ističući da bi on bio rešen da su ih ranije primili nadležni.

Do sastanka sa predsednikom Srbije došlo je nakon protesta u subotu, 21. septembra u Beogradu.

Protesti protiv izgradnje mini hidroelektrana traju mesecima na Staroj planini, kao i u drugim mestima u Srbiji u kojima se meštani protive da im se "reka stavi u cev". Prvi veliki protest u Beogradu protiv izgradnje mini hidrocentrala održan je u januaru ove godine.

Protest u Beogradu 'Ne za MHE'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

XS
SM
MD
LG