Dostupni linkovi

Protest protiv mini hidroelektrana: Nećemo mirno gledati sahranjivanje reka


Protest u Beogradu 'Ne za MHE'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

Protest u Beogradu 'Ne za MHE'

Zahtevamo zaustavljanje gradnje svih mini hidroelektrana (MHE) u Srbiji i rušenje onih koje su podignute mimo zakona, poruka je sa protesta protiv izgradnje MHE u Srbiji, na kojem se danas u Beogradu okupilo nekoliko stotina ljudi.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta Odbranimo reke Stare planine podsetio je okupljene u Pionirskom parku ispred Predsedništva Srbije da "borba za reke traje već dve godine".

Protest protiv mini hidroelektrana: Nećemo mirno gledati sahranjivanje reka
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

"U toku je sveopšti napad na sve što je zdravo u ovoj zemlji" , rekao je Jovanović.

"Na Staroj planini neće biti izgrađena nijedna mala hidrocentrala. Ovaj narod više neće mirno gledati kako mu sahranjuju reke", istakao je on.

Jovanović je rekao i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić " dve godine ćuti o mini hidroelektranama". Saopštio je zahteve koje će predstavnici pokreta koji se bore za očuvanje reka Stare planine izneti pred Vučića, na sastanku zakazanom za 28. septembar

"Od njega ćemo tražiti momentalno zaustavljanje gradnje MHE u celoj Srbiji i rušenje svih MHE tamo gde je prekršen zakon i da sastanak sa Vučićem bude otvoren za javnost", kazao je Jovanović.

Organizatori su poručili i da izgradnja derivacionih mini hidroelektrana "nema nikakve veze sa zelenom ekonomijom".

"Jedino zeleno su novčanice koje dobijaju investitori za ubijanje naših reka", rekli su organizatori drugog protesta protiv mini hidroelektrana u Beogradu.

Na protestu se okupilo nekoliko stotina ljudi
Na protestu se okupilo nekoliko stotina ljudi

Protest u Beogradu organizovali su Pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) i Savez mesnih zajednica Stare planine.

Građani su na protest došli sa transparentima - 'Vi imate dozvole. Mi imamo pravo', 'Hoćemo reke, nećemo cevke' , 'Reka u cevi ili metak u cevi, isto je - život nestaje', 'Stop MHE'.Deo okupljenih nosio je i slike gradilišta MHE na kojima je predstavljeno kako danas izgledaju ta rečna korita.

Protestu su prisustvovale i poznate ličnosti, među kojima su frontmen grupe 'Partibrejkersi' Zoran Kostić - Cane i pevačica Biljana Krstić. Na skupu su bili i predstavnici opozicionih partija - predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović, članovi Incijative Ne davimo Beograd, predsednik Nove stranke Zoran Živković.

'Vadićemo cevi'

"Posle prijema kod predsednika Srbije, vadićemo cevi", rekao je Desimir Stojanov iz sela Rakita na Staroj planini, gde mesecima traju protesti protiv izgradnje MHE 'Zvonce'.

Na početku svog obraćanja, okupljenima je opisao kako danas izgleda njegovo mesto.

"Meni je već treći put da pred vama kažem istinu koja me boli. Kad država ne radi, onda imamo problem. Mi smo tu, državu nećemo menjati, a sklanjaćemo one koji ne valjaju", poručio je Stojanov.

"Ušli su nam u selo, pretvorili ga u ruševinu, uprkos onome što piše u zakonima", kazao je on.

Prema rečima Stojanova, investitor u Rakiti nastavlja sa svojim aktivnostima uz pomoć "batinaša, korumpirane opštinske uprave i loših zakona", iako, kako je rekao, postoje odluke da investitor "izvadi cevi iz reke".

'Nikom ništa ne verujemo'

Aleksandar Panić iz sela Topli do u blizini Pirota rekao je da situacija na Staroj planini nije rešena.

Osvrnuo se na Zaključak o brisanju svih lokacija mini hidroelektrana na Staroj planini iz novog Prostornog plana Pirota i o moratorijumu na izgradnju derivacionih MHE koji je juče usvojen u Skupštini grada Pirota.

"Juče smo u Pirotu dobili naznaku nečega. Bićemo oprezni. Ono što su nama gradski oci u Pirotu obećali, čekamo da ispune, do tada - ostajemo na barikadama", kazao je on.

"Nećemo stati dok sve reke Srbije ne budu slobodne", poručio je Panić na kraju obraćanja.

Bunt protiv mini hidroelektrana u Srbij raste, pokazuje nastavak protesta
Bunt protiv mini hidroelektrana u Srbij raste, pokazuje nastavak protesta

Profesor Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta je na početku skupa istakao da je izgradnja MHE pogubna za vodotokove u Srbiji.

"Srbija je najsiromašnija na Balkanu što se tiče autohtonih površinskih voda. Mi ne možemo prema njima da se ophodimo kako mi hoćemo", rekao je on.

"Sistem je krajnje trapavo i diletantski ušao u proizvodnju energije u malim hidroelektranama. To mora da se promeni", rekao je Ristić i dodao da ne bi bila potrebna izgradnja mini hidrocentrala ako bi se smanjio trenutni gubitak električne energije u Elektroprivredi Srbije.

Rekao je i da je planirano da se u Srbiji izgradi 856 mini hidrocentala.

"Time bi se spakovalo u cevi 2.200 kilometara planinskih vodotokova, koji čine srce ekosistema. Nije istina da nema negativnog uticaja na životnu sredinu", rekao je profesor i dodao da je izgradnja mini hidroelektrana "dovela u pitanje i koncept pravne države".

Dešavanja u selu Rakita gde je u toku izgradnja MHE "Zvonce", nazvao je "nacionalnom sramotom" i istakao da su tamo "prekršena najmanje tri zakona".

Vanredno na Staroj planini

Savez mesnih zajednica Stare planine je 7. septembra proglasio vanredno stanje na toj planini zbog, kako je navedeno, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije usled izgradnje mini hidrocentrala.

"Klizišta, razoren put i imanja, ugrožavanje zgrada i ljudi - sve su to posledice kojima se mrcvari lokalno stanovništvo. Isti scenario se sprema i u Toplom Dolu, na reci Jelovici, kao i na još 50 lokacija u Parku prirode Stara planina", saopštio je Savez.

Podsetili su da je javnost je već upoznata sa slučajem u selu Rakita, kada država nije, kako je taj savez ocenio, preduzela korake da spreči nelegalne radnje, uprkos pravnosnažnoj odluci inspektora za zaštitu životne sredine.


"Na barikadama smo 24 časa. Naši životi su već ugroženi i pod neprekidnim smo pritiskom", navodi se u saopštenju i dodaje da su građani primorani da prave barikade i organizuju straže da bi "zaštitili svoja sela".

Savez je tada pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela".

Protesti protiv izgradnje mini hidroelektrana traju mesecima na Staroj planini, kao i u drugim mestima u Srbiji u kojima se meštani protive da im se "reka stavi u cev". Prvi veliki protest u Beogradu protiv izgradnje mini hidrocentrala održan je u januaru ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG