Dostupni linkovi

’Odbranimo reke Srbije’ traže reakciju institucija u Rakiti


Desimir Stojanov, aktivista ’Odbranimo reke Srbije’
Desimir Stojanov, aktivista ’Odbranimo reke Srbije’

Pokret Odbranimo reke Srbije pozvao je nadležne da reaguju povodom dešavanju u selu Rakita u opštini Babušnica na jugu Srbije, gde meštani, uz pomoć aktivista, pokušavaju da spreče izgradnju male hidroelektrane (MHE) na reci u tom selu.

„Naše vlasti su potpuno nezainteresovane za dešavanja u Rakiti“, rekao je Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od organizatora građanskih protesta u Rakiti.

Udruženje ’Odbranimo reke Srbije’ je na konferenciji u Beogradu navelo da se cevi za malu hidroelektranu "Zvonci" u Rakiti polažu uprkos presudi drugostepenog organa i rešenju Ministarstva za zaštitu životne sredine kojim je naloženo njihovo vađenje iz korita Rakitske reke.

Stanovnici sela Rakita, smeštenog između Stare i Suve planine, bune se jer je projekat izgradnje male hidroelektrane "Zvonci" započet kopanjem kanala kojim bi Rakitska reka bila preusmerena u vodozahvat za MHE koja se gradi u obližnjem selu Zvonce.

Nezadovoljni meštani su od početka gradnje, jula 2017. godine, organizovali seriju protesta, kao i pokušaja blokade gradilišta.

Protestima su se priključili aktivisti pokreta "Odbranimo reke Srbije" (ORS), koji se spontano formirao kada je na više lokacija na Staroj i Suvoj planini započeta gradnja MHE.

Udruženje ORS upozorava da, kako su rekli na konferenciji u Beogradu, „izostanak reakcije nadležnih organa u vezi nesprovođenja pravosnažne odluke može da dovede do eskalacije sukoba, ugrožavanja životne sredine i bezbednosti građana“.

Aleksandar Jovanović je izneo i tvrdnje da selom Rakita patrolira privatno obezbeđenje investitora, da se bageri kreću i preko privatnih poseda, da je u toku preko 50 sudskih postupaka protiv meštana Rakite i aktivista, da dobijaju pozive na informativne razgovore i da su tenzije visoke.

„Pozivam sve nadležne koji se bave bezbednosnim procenama u ovoj zemlji, ministra policije Nebojšu Stefanovića da dođu u Rakitu i da omoguće ljudima normalan život. Pozivam predsednika Aleksandra Vučića da se konačno oglasi po pitanju MHE. On je dobio preko 20 poziva da nas primi“, rekao je Jovanović.

Aleksandar Panić iz udruženja Odbranimo reke Srbije dodao je da se nadaju da će ministar zaštite životne sredine Goran Trivan uraditi nešto što je, kako je rekao, „u njegovoj nadležnosti i obavezi“.

„Da napišu rešenja o izvršenju i da nađu izvršitelja koji će izvaditi spornih 350 metara cevovoda koji je u međuvremenu narastao na 600 metara na potpuno isti način – kršenjem Zakona o vodama i kopanja najkraćim putem kroz korito Rakitske reke“.

Milica Marušić iz udruženja Odbranimo reke Srbije rekla je da će se obratiti i međunarodnim institucijama.

„Evropskim poslanicima i Evropskoj komisiji da ih izvestimo o tome na koji način se regulative poštuju, odnosno nepoštuju“.

Održavanje konferencije ometala je grupa ljudi koja je se predstavila kao Grupa građana „Odbranimo Grzu“, a koja je aktiviste Odbranimo reke Srbije, ali i meštanina Rakite Desimira Deska Stojanova koji je učestvovao u konferenciji optuživala za „obmanjivanje javnosti“, „prikupljanje novca“ i „korišćenja u lične svrhe“.

Te optužbe izneo je Zoran Kojadinović, predstavnik „Odbranimo Grzu“, sa kojim su predstavnici organizacije Građanske inicijative koja je moderirala skupom, kao i učesnici konferencije, ušli u raspravu jer je, kako su naveli, ometao događaj.

Zoran Kojadinovic
Zoran Kojadinovic

Desimir Desko Stojanov je, govoreći na skupu, kratko prokomentarisao da to dešavanje na konferenciji u Beogradu ilustruje kakve su tenzije u 400 kilometara udaljenoj Rakiti.

Iz Građanskih inicijativa su rekli da su pozvali policiju, ali se ona do kraja konferencije nije pojavila.

NAPOMENA: Na konferenciji o problemima u selu Rakita, iza govornika je stajao pano sa natpisom "Odbranimo reke Stare planine", a to je pisalo i na pločicama ispod njihovih imena. Ipak, Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da je to ime neko drugi već registrovao u Agenciji za privredne registre (APR) i da će zbog toga koristiti ime "Odbranimo reke Srbije" .

Takođe, redakciji RSE se dan po objavljivanju prvobitne verzije vesti (u kojoj su govornici na konferenciji bili najavljeni kao predstavnici "Odbranimo reke Stare planine") javila Aleksandra Vidojević koja je navela da je ona jedini zakonski zastupnik udeuženja "Odbranimo reke Stare planine" i da samo oni mogu da koriste to ime.

XS
SM
MD
LG