Dostupni linkovi

Strah u Rakiti


Bager na Rakitskoj reci gde se gradi mala hidroelektrana čemu se meštani protive, arhivska fotografija
Bager na Rakitskoj reci gde se gradi mala hidroelektrana čemu se meštani protive, arhivska fotografija

Piše: Jovana Georgievski

Meštanin sela Rakita Danijel Dimitrov vraćao se, prema sopstvenim tvrdnjama, iz sela Zvonce udaljenog četiri kilometra od Rakite u ponedeljak, 3. decembra. Do obližnjeg sela u Opštini Babušnica na jugu Srbije otišao je da kupi cigarete i prošeta psa. Na šumom obraslom planinskom putu koji povezuje Zvonce i Rakitu sreo je dvojicu momaka sa bejzbol palicama.

Dimitrov, koji je zbog prethodnih verbalnih pretnji za svoj aktivizam protiv izgradnje malih hidroelektrana računao na mogućnost da bude napadnut, bio je spreman da se zaštiti. Dimitrov kaže da mu se za trenutak učinilo da su momci odustali od napada, ali su ga, čim je okrenuo leđa, zasuli kamenicama. Pobegao je.

Stanovnici sela Rakita, između Stare i Suve planine, u Opštini Babušnica na jugu Srbije, kažu da se već skoro dva meseca obazrivo kreću okolinom, jer se u njihovom selu, gde je u toku izgradnja vodozahvata za malu hidroelektranu na Rakitskoj reci, pojavilo privatno obezbeđenje koje, prema rečima meštana, zavodi red i van gradilišta.

Goran Belić, investitor za čije se potrebe gradi, u pisanom odgovoru za RSE navodi da je bio prinuđen da angažuje privatno obezbeđenje kako bi zaštitio radnike.

"Dvadesetak aktivista iz raznih delova Srbije su srušili ogradu gradilišta, pretili smrću radnicima i meni lično, pokušali da zapale bager, oštete druge mašine i izgrađene delove vodozahvata", navodi Belić.

Aktivisti na mestu gde se gradi mala hidroelektrana na Rakitskoj reci
Aktivisti na mestu gde se gradi mala hidroelektrana na Rakitskoj reci

Redari

Za selo Rakita u blizini bugarske granice, koje je za mnoge "bogu iza nogu", mnogi su čuli tek ove godine, kada je selo postalo centar protesta protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na Staroj planini.

Rakita deli sudbinu mnogih sela na jugu Srbije, koja polako odumiru. Prema popisu iz 2002. godine, u Rakiti je živelo 340 stanovnika. Meštani kažu da ih je danas oko 180, a većina je starija od 60 godina.

"Niko me nije tukao zbog šargarepe koja raste u mom dvorištu", kaže za RSE Danijel Dimitrov.

"Ja sam apostrofiran kao jedan od vođa protesta, a desilo se da su me sreli dok sam bio sam", objašnjava Dimitrov i podvlači da je ovo prvi sukob meštana i obezbeđenja van gradilišta, od kada su ovog proleća u Rakiti počeli protesti protiv izgradnje vodozahvata za malu hidrocentralu (MHE) "Zvonce".

Dolaskom građevinskih mašina u Rakitu, počele su tenzije između meštana i investitora. Meštani kažu da, od pre dva meseca, selo periodično posećuju dvojica momaka koji su "brutalni i bezobzirni i izuzetno loše vaspitani" kako ih opisuje predsednik mesne zajednice sela Rakita Desimir Stojanov - Desko.

Od dolaska ovih momaka, pojedini meštani se sa nelagodom kreću po selu i okolini.

"Oni (momci) nisu obezbeđenje na gradilištu, tu u svojstvu nekakvih vozača", kaže Stojanov u razgovoru za RSE. "Ne znam njihova imena i ne znam kakva im je biografija. Ne obilaze samo gradilište, nego celo selo, a ovde se tačno zna ko gde živi. Ljudi su uplašeni i verujte da niko u selu noću ne kreće sam", navodi Stojanov.

Investitor Goran Belić objašnjava da je jedan dvojice momaka šef sektora korporativne bezbednosti i unutrašnje kontrole MHE "Zvonce", a drugi šefov vozač. On navodi da su dvojica bila povremeno prisutna na gradilištu, počev od novembra do početka decembra. Belić podvlači da je cilj isključivo zaštita radnika.

"Mislili smo da će se ti pojedinci-izgrednici (demonstranti] smiriti", priča Belić. "Međutim, kada smo videli da se situacija otrgla kontroli i da je život radnika ugrožen, angažovali smo obezbeđenje da štiti živote i imovinu na gradilištu", objašnjava on.

Srušen put, oduzete puške

Izgradnja MHE na jugu Srbije deo je masovne izgradnje koja se trenutno odvija na Balkanu, a koja bi zemljama regiona trebalo da omogući prelaz na tzv. zelenu energiju (energiju iz obnovljivih izvora).

Počev prošle godine, širom Balkana organizovane su protestne akcije od Valbone u Albaniji, preko Kruščice u Bosni i Hercegovini, do Stare planine, Priboja i Kopaonika u Srbiji.

Projekat izgradnje male hidroelektrane "Zvonci" započet je kopanjem kanala kojim bi Rakitska reka bila preusmerena u vodozahvat za MHE koja se gradi u obližnjem selu Zvonce.

Nezadovoljni meštani su od početka gradnje (jul 2017.) organizovali seriju protesta, kao i pokušaja blokade gradilišta. Protestima su se priključili aktivisti pokreta "Odbranimo reke Stare planine" (ORSP), koji se spontano formirao kada je na više lokacija na Staroj i Suvoj planini započeta gradnja MHE.

Investitor je nekoliko puta promenio trasu kopanja.

"Saglasno građevinskoj dozvoli, cevovod za MHE je prolazio uz lokalni put", objašnjava Belić.

On dodaje da je na molbu meštana, zbog bojazni da bi postavljanjem cevovoda mogao biti oštećen taj put, pokrenuo "složenu proceduru izmene trase cevovoda za MHE", što je rezultiralo stopiranjem radova tokom leta.

"Dogovor sa meštanima Rakite, za mene je bio važan, jer bi time, pored ostalog, dobili i njihovu podršku za nesmetani rad na izgradnji vodozahvata, za koji, moram to ponoviti još jednom, posedujem sve zakonom predviđene dozvole i saglasnosti", ističe Belić.

Meštani Rakite tvrde da im je još proletos uništen prilaz njivama na kojima se delimično prehranjuju. Do njiva vodi put koji su meštani izgradili kako bi njivama mogli da priđu poljoprivrednim mašinama. Prema rečima Desimira Stojanova, put do njiva je raskopan, a meštanima je ugrožen put do korice hleba.

Nakon raskopavanja puta, nezadovoljstvo meštana je eskaliralo.

Put do njiva je raskopan, a meštanima je ugrožen put do korice hleba: Desimir Stojanov
Put do njiva je raskopan, a meštanima je ugrožen put do korice hleba: Desimir Stojanov

​Jedan od glasnogovornika pokreta ORSP Aleksandar Jovanović Ćuta u razgovoru za RSE kaže da je nakon raskopavanja puta policija oduzela meštanima lovačko oružje.

"Pretpostavljamo da je to učinjeno zbog bojazni od osvete", kaže Jovanović.

Bomba

Građanski aktivisti u Srbiji uspeli da ukažu da se proces odlučivanja o izgradnji MHE ponekad dešava bez javnih rasprava, da se gradnja započinje bez građevinskih dozvola (kao što je to bio slučaj u Opštini Priboj na zapadu Srbije).

Investitor Goran Belić ističe da ima sve potrebne dozvole za gradnju.

"Vodozahvat se gradi na parceli za koju posedujem sve dozvole i koja pripada vodnom zemljištu JP "Srbijavode" i nalazi se na samom izlasku iz sela Rakita", navodi Belić.

Posle višemesečne pauze zbog promene trase cevovoda, radovi u Rakiti nastavljeni su u oktobru ove godine. Investitor Goran Belić kaže da je za njega i radnike tada "počeo pakao".

Tenzije su kulminirale početkom novembra, kada je u dvorištu kuće u kojoj žive zaposleni na izgradnji vodozahvata otkrivena bomba. Usledilo je međusobno optuživanje između radnika i meštana za podmetanje bombe.

Predsednik mesne zajednice sela Rakita Desimir Stojanov Desko ujedno je prvi čoveka protiv kojeg je investitor Goran Belić pokrenuo sudski proces zbog ometanja radova. Proces je nedavno okončan u korist Stojanova.

Međutim, kada je bomba otkrivena, Desimir Stojanov bio je prvi osumnjičeni za postavljanje bombe. Stojanov je dobio poziv Ministarstva unutrašnjih poslova da se pojavi na saslušanju za nošenje, držanje i stavljanje u promet eksplozivne naprave.

"Ja sam nakon tog saslušanja bio na poligrafu i tu se takođe potvrdio moj iskaz da nemam nikakve veze sa tom bombom", priča Stojanov za RSE. "Insistirao sam kod svog advokata da mi se povodom tog slučaja isplati odšteta, jer sam pretrpeo niz uvreda, poniženja i maltretiranja od strane pripadnika MUP-a", ističe on.

Rakitska reka na kojoj se gradi mala hidroelektrana
Rakitska reka na kojoj se gradi mala hidroelektrana

"Policija još uvek nije otkrila ko je postavio bombu", priča Aleksandar Jovanović-Ćuta. On dodaje je reč o neeksplodiranoj bombi iz Drugog svetskog rata. "Ko god da je postavio bombu, verujem da cilj nije bio da neko bude povređen, nego da se unese pometnja i strah", ocenjuje Jovanović.

Zaoštravanje

Upravo je nakon otkrivanja bombe, uz obezbeđenje na samom gradilištu, selo počinju da obilaze i dvojica momaka, koji prema tvrdnjama meštana nose i bejzbol palice – nestandardan aksesoar čak i za radnike obezbeđenja.

Stojanov kaže da je sa njihovim dolascima počelo uterivanje straha među meštane. "U više navrata sam čuo da se momci raspituju o meni po selu, verovatno je cilj da budem zastrašen", kaže Stojanov.

"U novembru, jedan od te dvojice mi je pred grupom policajaca rekao da sam ja jednom nogom u grobu i da sam mrtav čovek", navodi on i dodaje da nije hteo da podnese prijavu. "Policija je čula šta se dogodilo, neka se oni dalje sa njima (momcima] raspravljaju", rezignirano kaže Stojanov.

Investitor Goran Belić objašnjava da je zaduženje jednog od momaka, kao šefa obezbeđenja, da brine o imovini MHE Zvonce, proverava nabavke izvođača radova, skladištenje i bezbednost materijala i ljudi. "Kako nije angažovan samo u jednom preduzeću on ide po terenima svakodnevno, te ima svog saradnika i vozača", objašnjava Belić ulogu drugog momka.

Belić navodi da, na dan kada se desio navodni napad na Dimitrova, dvojica momaka nisu bila u Rakiti.

"Tog dana bili su samo u selu Zvonce, gde nisu imali nikakve sukobe sa bilo kim", naveo je Belić.

Na jednom od snimaka sigurnosne kamere koje je redakciji dostavio investitor vidi se razgovor Danijela Dimitrova sa policajcem u neposrednoj blizini gradilišta. Dimitrov na snimku drži štap, a sadržaj razgovora nije poznat jer je snimak bez tona.

Na drugom snimku, snimljenom mobilnim telefonom, a za koje nas je investitor obavestio da ga je snimio radnik na gradilištu, Desimir Stojanov stoji na ulici kada ga snimatelj obaveštava da ga trenutno snima, na šta Stojanov odguruje kameru.

Primene sile, međutim, na tim snimcima nema.

Strah

Protesti u Rakiti trenutno su u fazi zatišja. "Ljudi su vrlo aktivno protestovali prethodnih meseci, ali sada je u selu minus 15, pretežno su u pitanju stariji ljudi, a aktivistima takođe je komplikovano da preko zime putuju u Rakitu koja je planinsko selo", kaže Jovanović.

Ljudi su vrlo aktivno protestovali prethodnih meseci, ali sada je u selu minus petnaest: Aleksandar Jovanović
Ljudi su vrlo aktivno protestovali prethodnih meseci, ali sada je u selu minus petnaest: Aleksandar Jovanović

Tenzije ne jenjavaju. U noći v između 17 i 18. decembra zapaljen je aparat za varenje cevi na gradilištu u Rakiti. Potraga za počiniocima je u toku.

Paralelno sa tim, na ulazu u advokatsku kancelariju "Belić&Belić" u Kosovskoj ulici u Beogradu ispisan je grafit "Dalje ruke od Rakite!!! Beliću ubico narod će ti suditi".

Zbog nedavnih događaja, policija je u ovom malom planinskom selu, koje nema svoju ambulantu, prisutna 24 časa dnevno.

Nepoverenje između radnika i meštana je veliko. I jedni i drugi strahuju od napada. Gradilište je obezbeđeno sigurnosnim kamerama, a pojedinci obezbeđuju i svoje kuće.

Desimir Stojanov odlučio je da postavi osvetljenje i kamere oko kuće u kojoj živi sa suprugom. "Imam 72 godine i nikada se nisam bojao. Moram da priznam da sam sada u strahu", kaže Stojanov. "Ovakvo stanje jednostavno nije normalno".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG