Dostupni linkovi

Polusatni štrajk upozorenja ljekara i stomatologa u Federaciji BiH


Prazna čekaonica doma zdravlja u Sarajevu, ilustrativna fotografija

Polusatnim štrajkom upozorenja oko 4.500 ljekara i stomatologa u Federaciji BiH (FBiH) traže da se riješi problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata.

Očekuju da Vlada Federacije i Parlament usvoje zakon o reprezentativnosti kojim će se omogućiti doktorima da na zakonit i adekvatan način riješe svoj status.

Predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Rifat Rijad Zaid za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako su bili dovoljno strpljivi.

"Želimo da se napokon usvoji zakon o reprezentativnosti, koji će uvažiti položaj doktora, koji će nam omogućiti da imamo kolektivne ugovore i riješen radno-pravni status. Taj zakon godinama stoji u ladici nadležnog ministra. Mislimo da je krajnje vrijeme da se nakon majskih protesta i obećanja premijera da će se za dva mjeseca taj zakon naći u proceduri, a evo prošla su četiri, taj zakon i donese", pojašnjava Zaid.

U nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa je sindikatima ljekara i stomatologa onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova.

Paralelno, u Kantonu Sarajevo najavljena je radikalizacija štrajka zdravstvenih radnika, koji bi nakon današnje sjednice Skupštine Sindikata trebali odlučiti i o izlasku na proteste pred zgradu Vlade Kantona Sarajevo, kaže predsjednik Sindikata, Edo Selimiić.

"Tačno će odrediti datum, sat i stepen radikalizacije štrajka. Ovo kako smo sada radili, 70 i 80 posto posla nismo željeli da pacijente uvlačimo u ovu priču. Međutim Vlada Kantona Sarajevo je to zloupotrijebila, računajući na to da mi radimo, te da nema potrebe da pregovaraju, tako da smo mi odlučili ići u radikalizaciju", kaže Selimić.

Radikalizacija štrajka podrazumijeva da hronični bolesnici neće dobiti terapiju, bit će obustavljena vakcinacija, te izdavanje opravdanja za izostanak iz škole, te neće biti priprema pacijenata za operacije. Primat će se samo hitni slučajevi, poručili su iz Sindikata radnika u zdravstvu.

Oni traže donošenje kolektivnog ugovora, povećanje satnice i korekciju koeficijenata za obračun plaća.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG