Dostupni linkovi

Korupcija i javne nabavke najveći problemi zdravstva u BiH


Bolnica, ilustracija
Bolnica, ilustracija

Prema nalazima istraživanja u sklopu projekta „Izliječimo zdravstvo“ koji se bavi problemom korupcije u javnim zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini više od polovine zdravstvenih ustanova u oba entiteta u Bosni i Hercegovini nemaju uspostavljen interni nadzor, kada je u pitanju upravljanje javnim finansijama.

Istraživanje koje je predstavljeno u Sarajevu, pokazuje da su u preko 90 posto javnih zdravstvenih ustanova u oba bh. entiteta tokom prošle godine zaposleni novi kadrovi, ali da se 30 do 50 posto zapošljavanja odvijalo bez konkursa.

Također, liste čekanja su netransparentne i preduge što može uticati na zdravlje pacijenata, te poticati na davanje mita.

Hazim Šabotić direktor Agencije za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, ocjenjuje da je neprijavljivanje korupcije veliki problem, jer je od 2017. godine do danas ovoj agenciji prijavljeno svega sedam slučajeva.

„Moguće je da se slučajevi prijavljuju nižim nivoima, zbog nadležnosti, a postoji i mogućnost straha građana da ne bi trpjeli štetne posljedice kada dođu da zatraže liječničku pomoć,“ ocijenio je Šabotić.

Predsjedavajući Upravnog odbora Transparency Internationala Bosne i Hercegovine Srđan Blagovčanin kaže kako su osim onog najočitijeg s kojim se građani susreću – davanja i pružanja mita, među najvećim izvorima korupcije u zdravstvu i javne nabavke.

„Imajući u vidu da se enormne svote izdvajaju za zdravstvo, oko milijardu i po eura, onda možete da zamislite, imajući u vidu netransparentne javne nabavke koliki dio toga završi tamo gdje ne bi trebalo,“ upozorio je Blagovčanin.

Osim toga, ukazano je i na to da je u zdravstvu prilikom imenovanja na menadžerske funkcije rasprostranjena praksa klijentelizma, odnosno postavljenja po stranačkoj pripadnosti, a ne po menadžerskim sposobnostima.

Mada je korupcija u zdravstvu pitanje koje se tiče života ili smrti, te je i više nego vidljiva, njeno prijavljivanje u BiH svedeno je na minimum.

Projekt „Izliječimo zdravstvo“ kojeg zajednički provode Centri civilnih inicijativa i Transparency International BiH ima za cilj da 15 zdravstvenih ustanova u BiH, po sedam u svakom entitetu i jednu u Distriktu Brčko, uključi u aktivnosti kojima bi se povećala transparentnost u zdravstvenom sektoru.

XS
SM
MD
LG