Dostupni linkovi

U Beogradu drugi protest protiv protiv mini hidroelektrana


Na protest protiv izgradnje mini hidroelektrana (MHE) u Srbiji u Pionirskom parku u Beogradu, ispred Predsedništva Srbije, okupilo se danas popodne nekoliko stotina ljudi.

Građani nose transparente 'Vi imate dozvole. Mi imamo pravo', 'Hoćemo reke, nećemo cevke' , 'Reka u cevi ili metak u cevi, isto je - život nestaje', 'Stop MHE'.

Protest organizuju Pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) i Savez mesnih zajednica Stare planine.

"Dok nadležne institucije ćute, uništavanje reka se nastavlja. U selima Srbije proglašeno je vanredno stanje. Organizovane su danonoćne straže, a u nekoliko mesta došlo je do fizičkog sukoba sa investitorom", naveli su organizatori uoči skupa u Beogradu.

U pozivu na protest ističe se i da su dolazak najavili su meštani Stare planine, Brusa, Petrovca na Mlavi, Kraljeva i mnogih drugih mesta u kojima su reke ugrožene. Današnji protest podržale su i brojne javne ličnosti.

Građani okupljeni oko Pokreta Odbranimo reke Stare planine i Saveza mesnih zajednica Stare planine juče su protestovali u Pirotu, u vreme zasedanja gradske skupštine gde se raspravljalo o lokacijskim dozvolama za izgradnju mini hidroelektrana.

Sa tog protesta uputili su zahtev da se MHE izbrišu iz Prostornih planova, ne samo u Pirotu, već u celoj Srbiji.

Zaključak o brisanju svih lokacija mini hidroelektrana na Staroj planini iz novog Prostornog plana Pirota i o moratorijumu na izgradnju derivacionih MHE juče je usvojen na gradskoj skupštini.

Vanredno stanje na Staroj Planini

Savez mesnih zajednica Stare planine je 7. septembra proglasio vanredno stanje na toj planini zbog, kako je navedeno, nepoštovanja zakona i Ustava Srbije usled izgradnje mini hidrocentrala.

"Klizišta, razoren put i imanja, ugrožavanje zgrada i ljudi - sve su to posledice kojima se mrcvari lokalno stanovništvo. Isti scenario se sprema i u Toplom Dolu, na reci Jelovici, kao i na još 50 lokacija u Parku prirode Stara planina", saopštio je Savez.

Podsetili su da je javnost je već upoznata sa slučajem u selu Rakita, kada država nije, kako je taj savez ocenio, preduzela korake da spreči nelegalne radnje, uprkos pravnosnažnoj odluci inspektora za zaštitu životne sredine.
"Na barikadama smo 24 časa. Naši životi su već ugroženi i pod neprekidnim smo pritiskom", navodi se u saopštenju i dodaje da su građani primorani da prave barikade i organizuju straže da bi "zaštitili svoja sela".

Sastanak aktivista sa Vučićem

Savez je tada pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "konačno stane na put kriminalcima i da stane u odbranu zakona, kao i ispuni svoj plan o očuvanju srpskih sela".

Protivnici izgradnje mini hidroelektrana tražili su da predsednik Srbije "hitno reaguje i spreči eskalaciju sukoba sa težim posledicama".
Sastanak sa Vučićem zakazan je za 28. septembar, navode aktivisti.

Kažu da će na tom sastanku zahtevati da se donese zakon o stavljanju moratorijuma na izgradnju MHE i zaustavi, kako ističu, uništavanje reka u Srbiji.

Protesti protiv izgradnje mini hidroelektrana traju mesecima na Staroj planini, kao i u drugim mestima u Srbiji u kojima se meštani protive da im se "reka stavi u cev". Prvi veliki protest u Beogradu protiv izgradnje mini hidrocentrala održan je u januaru ove godine.

XS
SM
MD
LG