Dostupni linkovi

Deonica gasovoda 'Turski tok' kroz Bugarsku za 615 dana


Potpisivanju ugovora o izgradnji gasovoda na teritoriji Bugarske 18. septembra 2019. prisustvovali su premijer Bugarske Bojko Borisov i ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov
Potpisivanju ugovora o izgradnji gasovoda na teritoriji Bugarske 18. septembra 2019. prisustvovali su premijer Bugarske Bojko Borisov i ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov

Bugarski operator sistema za transport gasa “Bulgartransgas” i saudijski konzorcijum “Arkad” potpisali su u sredu ugovor o isporuci neophodnog materijala i opreme, investicionom projektovanju, izgradnji i puštanju u rad proširene transportne infrastrukture za gas od granice sa Turskom do granice sa Srbijom. Reč je o bugarskoj deonici gasovoda “Turski tok”.

Potpisivanju sporazuma u Sofiji prisustvovali su premijer Bugarske Bojko Borisov i ministar industrije i trgovine Ruske Federacije Denis Manturov, kao i ambasador Saudijske Arabije u Bugarskoj Mesfer bin Abdulrahman al Gasib, prenela je bugarska novinska agencija BTA.

"Na ovaj način ostajemo na gasnoj mapi", izjavio je bugarski premijer Bojko Borisov, uz napomenu da se čitav projekat naziva “Balkanski tok”.

Izvršni direktor bugarskog operatora "Bulgartransgas" Vladimir Malinov izjavio je da je ugovor vredan 1,1 milijardu dolara, kao i da deonica gasovoda kroz Bugarsku mora biti završena u roku od 615 dana od dana potpisivanja ugovora. To će omogućiti da “Bulgartransgas” isporuči potrebne količine gasa planiranom rutom do Srbije i Mađarske, a zatim i do gasnog čvorišta u Austriji.

Zvaničnici očekuju da će isporuke novom trasom gasovoda početi 2021. godine.

Saudijski konzorcijum “Arkad” dobio je posao izgradnje na tenderu. Nakon što je diskvalifikovan, a za pobednika tendera proglašen konzorcijum "Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj", saudijska strana uložila je žalbu Komisiji za zaštitu konkurencije, koja je donela presudu u njihovu korist.

Konzorcijum "Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj" se potom žalio na ovu odluku Vrhovnom administrativnom sudu Bugarske, koji je odbacio tu žalbu. To je omogućilo potpisivanje sporazuma sa saudijskim konzorcijumom, koji će graditi deonicu “Turskog toka” u Bugarskoj.

Deonicu gasovoda u Srbiji gradi mešovito rusko-srpsko preduzeće “Gastrans” u kome ruska državna kompanija “Gasprom” ima većinsko vlasništvo. Zbog toga je Srbija od Energetske zajednice, regulatornog tela Evropske unije (EU) zatražila izuzeće novog gasovoda od pravila EU po kome jedna kompanija, u ovom slučaju ruski Gasprom, ne može biti vlasnik i gasa i gasovoda.

Energetska zajednica je u februaru 2019. dala pozitivno mišljenje na projekat izgradnje gasovoda u Srbiji, ali pod uslovom da se omogući konkurencija, što je uslov koji nadležni organi u Srbiji još nisu prihvatili, ni ispunili.

Prema najavama Dušana Bajatovića, direktora javnog preduzeća “Srbijagas” koje ima 49% vlasništva u zajedničkoj rusko-srpskoj kompaniji “Gastrans”, planirano je da gasovod koji prolazi kroz teritoriju Srbije bude završen u decembru 2019.

Gradnja 'Turskog toka' u tišini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

XS
SM
MD
LG