Dostupni linkovi

Hrvatski sindikati: Ako nema referenduma, biće protest


protest penzionera u Zagrebu, ilustrativana fotografija
protest penzionera u Zagrebu, ilustrativana fotografija

Sindikati okupljeni u referendumsku inicijativu “67 je previše” okupili su se u ponedjeljak na Trgu svetog Marka u Zagrebu kako bi hrvatskoj Vladi, Saboru i premijeru Andreju Plenkoviću poručili da što prije raspišu referendum ili će u protivnom organizirati građanske proteste.

Referendumom žele da spreče podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 65 na 67 godina.

“Nećemo učiniti ništa protiv Sabora i Vlade ako se referendum raspiše. Ako to ne učine i ne budu poštovali volju građana naša je dužnost da pozovemo građane na ulice i da kažu što misle o takvoj Vladi i Saboru", poručio je predsjednik Saveza samostalnih sidikata Hrvatske Mladen Novosel.

Predsjednik NHS-a Krešimir Sever rekao je da žele da pošalju poruku da se referendum treba što prije raspisati. Kaže da tačke o raspisivanju referenduma nema na dnevnom redu Sabora pa žele poručiti da se uvrsti na dnevni red, jer je vrlo jasno da potpisa ima više nego dovoljno.

"Jedina i prava istina je da je više od 750.000 građana tražilo referendum vezano za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju", dodao je on.

Sindikati traže izjašnjavanje o izmjenama Zakona o penzionom osiguranju, odnosno da granica za odlazak u penziju bude vraćena na 65 godina. Uz to, žele i da starosna granica za sticanje prava na prevremenu penziju bude 60 godina, kao i da se penalizacija zbog prevremene penzije bude smanjena s 0,3 na 0,2 odsto.

U Sidikatima Hrvatske smatraju da se može stići da se referendum raspiše do oktobra, te da se nakon toga može, kako navode, relaksirano pristupiti predsjedničkim izborima.

Mladen Novosel naveo je kako očekuju do kraja mjeseca da se termin utvrdi u Saboru.

"Ako bude solucija prema Ustavnom sudu onda Sud ima 30 dana da odgovori Saboru, a u tom tajmingu ćemo održavati tempo pritiska na Ustavni sud, ne na to kakvu će odluku donijeti nego da je samo donese”, rekao je on, i dodao da sigurno da neće biti pregovora oko zakona ili sporazuma da referenduma ne bude.

“Ako referenduma ne bude bit će sigurno građanski prosvjedi", zaključio je Novosel.

XS
SM
MD
LG