Dostupni linkovi

Sindikati u Hrvatskoj skupili potpise za referendum o dizanju granice za penziju


Ilustracija

Sindikati u Hrvatskoj objavili su da su prikupili više od 600.000 potpisa za referendum kojim žele da spreče podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa sadašnjih 65 na 67 godina.

Prikupljanje potpisa trajalo je dve nedelje, do 11. maja u ponoć. Da bi referendum bio raspisan, potrebno je skupiti oko 385.000 potpisa, što je deset odsto od ukupnog broja birača.

Predstavnici sindikata rekli su da još nisu prebrojani svi potpisi, da podaci i dalje stižu s terena, a da bi Saboru trebalo da budu predati za desetak dana.

Sindikati traže izjašnjavanje o izmenama Zakona o penzionom osiguranju, odnosno da granica za odlazak u penziju bude vraćena na 65 godina. Uz to, žele i da starosna granica za sticanje prava na prevremenu penziju bude 60 godina, kao i da se penalizacija zbog prevremene penzije bude smanjena s 0,3 na 0,2 odsto.

Organizatori okupljeni u inicijativu "67 je previše" smatraju da za penzije ima dovoljno novca, ali da on nije pravedno raspoređen. Prikupljanje potpisa organizovali su Matica hrvatskih sindikata, Nezavisni hrvatski sindikat i Savez samostalnih sindikata Hrvatske.

Skupljanje potpisa pratila je i antireferendumska kampanja Vlade. Resorni ministar Marko Pavić tvrdio je da bi eventualna realizacija sindikalnih zahteva državu koštala 45 milijardi kuna (oko šest milijardi evra) do 2040. godine i da bi penzije bile niže pet do sedam odsto.

XS
SM
MD
LG