Dostupni linkovi

Direktor Hauweija ponudio 5G tehnologiju na prodaju


Izvršni direktor Huawei kompanije, Ren Zhengfei
Izvršni direktor Huawei kompanije, Ren Zhengfei

Izvršni direktor kineske tehnološke kompanije Hauwei, Ren Zhengfei predložio je prodaju svog 5G sistema zapadnim kompanijama kako bi se pozabavile pitanjima sigurnosti koje o Huawei tehnologiji izražavaju Sjedinjene Države ali i drugi.

Zhengfei je rekao da bi kupac bio slobodan da 'promijeni i kod software-a' piše BBC.

Time bi bilo omogućeno rješavanje bilo kakvih mana ili sakrivenih opcija bez uplitanja Huaweija.

Sjedinjene Države i Australija su ranije zabranile svojim kompanijama da koriste opremu ove kineske kompanije. Velika Britanija još uvijek odlučuje o tome.

Iz Huaweija su uporno odbacivali tvrdnje da bi njihova 5G tehnologija omogućila kineskoj vladi da špijunira ili poremeti telekomunikacijske sisteme drugih zemalja, te da je Hauwei privatna kompanija u vlasništvu radnika.

Izvršni direktor Huaweija dao je ovaj prijedlog tokom intervjua sa Economistom i New York Timesom.

Njegova ponuda bi uključila postojeće 5G patente, licence, kodove i tehničke skice i znanje o proizvodnji, piše BBC.

"Huawei je otvoren za dijeljenje naše 5G tehnologije i tehnike sa američkim kompanijama kako bi oni mogli izgraditi svoju vlastitu SG industriju", citiran je izvršni direktor u izvještaju New York Timesa.

"Ovo bi stvorilo balansiranu situaciju između Kine, Sjedinjenih Država i Evrope", dodao je.

Glasnogovornica Huaweija potvrdila je tačnost ovih navoda te da oni predstavljaju 'iskrenu ponudu', piše BBC.

Ukoliko bi došlo do ostvarenja ove ponude, Huawei bi, osim zarade od licence, mogao profitirati i od toga što bi Washington mogao ukinuti zabranu za Huawei da kupuje američku tehnologiju za svoju upotrebu.

Jedna od posljedica zabrana koje su nametnute ovoj kineskoj kompaniji jeste to što je Huawei primoran da kasnije ovog mjeseca stavi u prodaju novu generaciju svojih Android telefona ali bez usluga Google aplikacija kao što su YouTube i Play Store.

Dogovor koji nudi izvršni direktor Huaweija također znači da bi 5G tehnologija ove kompanije mogla biti široko rasprostranjena.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG