Dostupni linkovi

Uskoro novi Huawei telefon bez Google aplikacija


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Novi Huawei telefon Mate 30 koji ce biti pušten u prodaju sljedeceg mjeseca, izlazi bez kljucnih Google aplikacija. Ova nepovoljnost dolazi usred americkih sankcija nametnutih kineskom tehnološkom gigantu.

Glasnogovornik Google-a potvrdio je u cetvrtak da ova kompanija iz Kalifornije nece biti u mogucnosti da za novi Huawei uredaj obezbjedi licencirane aplikacije poput Gmaila, Mapa, YouTube-a, za novi uredaj zbog sankcija koje je nametnuo americki predsjednik Donald Trump.
Kao rezultat Huawei će moći koristiti samo open source Android operativne sisteme.

Ovaj potez bi mogao biti još jedan udarac za Hauwei, tehnološku kompaniju koja je postala broj dva u prodaji smartphone prije no što su Sjedinjene Države nametnule sankcije zbog zabrinutosti za nacionalnu sigurnost.

Iako je američka administracija odobrila suspenziju sankcija na devedeset dana, prema pojašnjenju iz Google-a, to se neće odnositi na nove proizvode.

Analitičar Richard Windsor, koji piše za Radio Free Mobile blog smatra da bez ovih aplikacija 'Huawei čeka ogroman zadatak da ubijedi kupce da kupe novi uređaj' te da će najvjerovatnije izgubiti većinu kupaca van domaćeg tržišta.

Windsor kaže da, dok su kineski korisnici navikli na kupovanje 'praznih' telefona na koje bi potom sami instalirali software, većina kupaca u drugim zemljama očekuje da software budu postojan pri kupovini novih telefona.

"Sva konkurencija Hauweija će imati instalirane Google aplikacije. Ovim ćebiti veoma otežano Huaweiju da primami kupce da uzmu njihov uređaj, obzirom da će im nedostajati jedna od najvažnijih karakteristika potrebnih za korisnika koji kupuje Android telefon van Kine", napisao je Windsor.

Hauwei je krenuo sa razvijanjem vlastitog operativnog sistema nazvanog HarmonyOS ali ostaje nejasno da li će moći održati tržište van Kine.

Komentarišući ovu situaciju iz Huaweija su naveli u izjavi: "Mi ćemo nastaviti koristiti Android operativni sistem ako nam vlada SAD-a dopusti. U protivnom, nastavit ćemo sa razvojem našeg operativnog sistema."

Očekuje se da će Hauwei lansirati Mate 30 telefon na događaju u Njemačkoj 18. septembra.

XS
SM
MD
LG