Dostupni linkovi

Ministar odbrane Crne Gore: Na Sinjajevini će biti vojni poligon, ekolozi griješe


Protest na Sinjajevini

Vlada Crne Gore jednoglasno je donijela Odluku o formiranju vježbovno-strelišnog poligona Sinjajevina, rekao je ministar odbrane, Predrag Bošković i dodao da će tako država najbolje ostvarivati neke od svojih najznačajnijih interesa, prenosi agencija Mina.

Prema njegovim riječima, poligon se nalazi na djelovima tri opštine.

„Poligon se nalazi na dijelu opštine Šavnik, Mojkovac i Kolašin. Takođe, ukupna površina je 7,5 hiljada hektara i Vlada kao odgovoran subjekt se po ovom pitanju ponijela na najodgovorniji način“, kazao je Bošković nakon sjednice Vlade.

On je rekao da se ta tema različito tretirala u javnosti.

„Razni argumenti koji su se čuli s nekih adresa nemaju uporište u stvarnosti. Ne stoje navodi da će dolazak Vojske uništiti životnu sredinu i bio-diverzitet. To nije tačno“, kazao je Bošković.

On je podsjetio da su analize zaštite uticaja na životnu sredinu na lokalitetima na kojima se prethodno izvodile slične aktivnosti Vojske ili uništavali viškovi naoružanja pokazali da ne postoji uticaj na životnu sredinu.

Kako je obrazložio, ono što je Vladu opredijelilo da donese takvu odluku je to što su komunicirali sa partnerima u EU i zemljama koje imaju mnogo više iskustva i mnogo veće znanje kada je u pitanju zaštita životne sredine.

„Natura 2000, kao ključan dokument EU o zaštiti biodiverziteta, apsolutno nije u nesaglasju s vojnim poligonima. Intencija Vojske je da učini Sinjajevinu pristupačnijom, kako za one koji tamo žive i izdižu stoku tokom ljeta, tako i za turiste“, rekao je Bošković.

On bi, kako je kazao, prvi bio protiv da postoji i minimalna šansa da jedna takva aktivnost ugrozi životnu sredinu planine.

Kako je kazao, donijet je zaključak da će na Sinjajevini snimiti nulto stanje i da će svake godine vršiti monitoring životne sredine koji će biti dostupan javnosti. „Građani će moći da se uvjere šta Vojska radi i da li njene aktivnosti utiču na životnu sredinu“, kazao je Bošković.

On je rekao i da će Vlada na nekoj od narednih sjednica dati odgovor na peticiju građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu kojom se traži proglašavanje Sinjajevine zaštićenim područjem.

„Peticija će biti ispoštovana u redovnoj proceduri i Ministarstvo odbrane će dati odgovor na nekoj od narednih sjednica Vlade“, kazao je Bošković.

Formiranje poligona, prema riječima Boškovića, ne isključuje da Sinjajevina bude proglašena za regionalni park prirode, „ali to pitanje još nije došlo na red“.

XS
SM
MD
LG