Dostupni linkovi

Protest na Sinjajevini: Građani i NVO protiv gradnje vojnog poligona


Protest na Sinjajevini, 12. juli
Protest na Sinjajevini, 12. juli

Na Sinjajevini je održan još jedan protest građana, predstavnika nevladinih organizacija kao i ljubitelja te planine koji se protive planovima Vlade Crne Gore da tu gradi vojni poligon.

Građani su se ponovo okupili ispred crkve Ružice gdje su se nakon liturgije okupljenima obratili predstavnici udruženja i građanskih inicijativa koje se duže od godinu bore da Sinjajevinu sačuvaju od pretvaranja u poligon za vojne vježbe.

Direktor Ekološkog pokreta Ozon Aleksandar Perović da svi učesnici skupa imaju vjeru u zdravu životnu sredinu, u ekološku državu u održivi razvoj kao jednu viziju koja će svima donijeti koristi.

"Tako sam danas i shvatio sve ove govore i prisustvo ovolikog broja ljudi koji danas u Crnoj Gori prave zdravu snagu. Pokretačku snagu koja će sigurno doprinijeti da u Crna Gora u narednom periodu zaživi kao ekološka država", kazao je Perović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je da se na Sinjajevini ne smije uspostaviti vojni poligon jer bi to zatrovalo i uništilo tu svetu planinu.

On je na Saboru kod Crkve Ružice na Sinjajevini potpisao peticiju kojom se traži da Sinjajevina bude proglašena za park prirode i da se odustane od uspostavljanja vojnog poligona na njoj, a koju je do sada potpisalo gotovo 3.000 građana.

O zaštiti Sinjajevine pričao je i profesor Univerziteta u Tuluzu, Španac Pablo Domingez.

"Veoma mi je drago što sam ovdje jer sam čitav svoj život posvetio učenju o pastirskom životu, u različitim planinama Mediterana, Španiji, Maroku, Francuskoj, Italiji i sada u Crnoj Gori. Ovdje sam otkrio najnevjerovatniji prostor za ispašu koji sam u životu vidio. Ono što je još ljepše, ova teritorija je još puna života", rekao je Domingez.

Ministar odbrane Predrag Bošković je prije tri dana boravio na Sinjajevini odakle je poručio da Vojska Crne Gore želi da radi na toj planini samo ono što može biti od koristi svim građanima Kolašina, Mojkovaca i Šavnika.

Bošković je naglasio da aktivnosti Vojske Crne Gore u narednom periodu ni na koji način ne mogu da zagade ili devastiraju prirodu, jer će Vojska pored infrastrukturnih projekata "za dobrobit građana dio planine koristiti za vježbovno nastavne aktivnosti".

XS
SM
MD
LG