Dostupni linkovi

Iran: Poštovanje sporazuma u zamenu za kreditnu liniju


Nalazište nafte na jugu Irana, ilustrativna fotografija

Iranski zvaničnici ukazali su danas da su spremni ponovo u potpunosti da primenjuju nuklearni sporazum u zamenu za kreditnu liniju od oko 15 miliajrdi dolara o kojoj se pregovara sa Evropljanima.

Francuska, Nemačka, Velika Britanija i Iran raspravljaju poslednjih nekoliko dana o tome kako da se spase međunarodni sporazum zaključen u Beču 2015, koji je doveden u pitanje od kada su se SAD jednostrano povukle u maju 2018. godine.

Posle povlačenja SAD su ponovo uvele sankcije Iranu i zatim ojačale niz ekonomskih sankcija.

Bečki nuklearni sporazum sa Iranom predviđa da se deo međunarodnih sankcija ukine toj zemlji a za uzvrat ona će drastično da ograniči svoj nuklearni program čime joj se onemogućuje sticanje atomskog oružja.

Kao reakcija na vraćanje američkih sankcija Iran je počeo da odustaje od nekih od svojih obaveza preuzetih po sporazumu iz Beča i preti da će odustati od dodatnih obaveza od 7. septembra.

"Iran će se vratiti na punu primenu sporazuma samo ako može da prodaje svoju naftu i da bez prepreka koristi sredstva od te prodaje" rekao je zamenik iranskog ministra spoljhnih poslova Abas Aragši, prenose iranski mediji.

On je rekao da francuski predlog ide u tom smislu. On je mislio na diplomatsku inicijativu francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi se izbegao potpuni raspad sporazuma iz Beča.

Nove američke sankcije za Iran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00


Prema iranskoj agenciji Irni Aragši, koji je u ponedeljak bio u Parizu sa timom iranskih pregovarača, je rekao da se pregovori odnose na moguće oslobađanje kreditne linije od oko 15 milijardi dolara na četiri meseca.

Taj iznos predstavlja oko trećine iranskog izvoza nafte 2017. godine i data sredstva bi bila vraćena preko buduće prodaje nafte, rekao je jedan francuski diplomatski izvor.

Aragši je rekao međutim da postoje velika neslaganja između strana i ocenio da je malo verovatno da će doći do političkog prodora pre subote, a ukoliko se to desi Iran će nastaviti da smanjuje ispunjavanje svojih obaveza prema sporazumu.

XS
SM
MD
LG