Dostupni linkovi

Završno obraćanje na G7: Nada u samit Trampa i Rohanija


Predsednik SAD Donald Tramp i Francuske Emanuel Makron u završnom obraćanju na samitu u Biaricu
Predsednik SAD Donald Tramp i Francuske Emanuel Makron u završnom obraćanju na samitu u Biaricu

Lideri G7 u završnom obraćanju u francuskom gradu Biaricu složili su se da Iran ne sme da razvije nuklearno oružje. Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da se u tom slučaju slaže sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

"Dve stvari su veoma važne za nas: Iran nikada ne sme imati nuklearno oružje i aktuelna situacija ne sme biti pretnja regionalnoj stabilnosti", rekao je Makron u završnom obraćanju tokom samita grupe najrazvijenijih zemalja sveta.

"Ništa još nije utvrđeno i stvari su još uvek krhke, ali tehnički razgovori su počeli sa stvarnim napretkom. Rekao sam i Zarifu (iranskom šefu diplomatije Mohamedu Džavadu) i u telefonskom razgovoru sa predsednikom Rohanijem da ako prihvati sastanak sa predsednikom Trampom, da sam ubeđen da dogovor može biti postignut. Nadam se, na osnovu ovih razgovora, da možemo da učinimo mogućim samit između Trampa i Rohanija", naglasio je Makron.

Tramp je kazao da ima dobar osećaj u vezi Irana te da je to zemlja sa velikim potencijalom.

"Poslednje što bih voleo da vidim jeste da to postane veliki problem", rekao je u obraćanju javnosti i ponovio da SAD traži da nema nuklearnog oružja, balističkih projektila te duži period za dogovor s Iranom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je naglasila da je napravljen veliki korak napred koji ujedinjuje lidere G7.

"Ono što nas ujedinjuje, a to je veliki korak napred, jeste činjenica da ne samo da ne želimo da Iran ima nuklearno naoružanje, nego i da želimo da nađemo rešenje političkim putem", rekla je Merkel, prenosi Rojters.

Francuski predsednik je dodao da kriza u odnosima SAD i Kine stvara nesigurnost, ali da mu je Tramp rekao da želi dogovor. Predsednik SAD je za Kinu kazao da misli da "zaista želi dogovor" i dodao da je sastanak Grupe sedam bio izuzetno uspešan.

"Postigli smo mnogo, ali mislim da je još važnije da smo se dobro slagali", kazao je Tramp.

Komentarišući razgovore sa Trampom, Merkel je izjavila da je njen poziv američkim firmama da dođu u Nemačku na konferenciju "kako bi bolje predstavili nemačko tržište Amerikancima" naišao na odobravanje.

Međunarodni lideri dogovorili su se i o logističkoj i finansijskoj pomoći za borbu protiv požara koji gore u amazonskoj prašumi. Francuski predsjednik Emmanuel Macron saopštio je da će G7 zemlje osigurati 22 miliona dolara pomoći.

XS
SM
MD
LG