Dostupni linkovi

Američki senatori stižu u posjetu na Kosovo i u Srbiju


Američki senator Chris Murphy
Američki senator Chris Murphy

Američki senator iz Connecticut-a Chris Murphy i senator Ron Johnson iz Wisconsin-a posjetit će ove sedmice Kosovo kao i Srbiju kako bi pomogli u nastavku dijaloga između Beograda i Prištine.

"Rusija nas neće pustiti da uđemo, ali Ron Johnson i ja ćemo ove sedmice posjetiti Ukrajinu, Srbiju i Kosovo kako bi ponudili podršku novoj vladi Ukrajine i nastavku dijaloga između Beograda i Prištine. Danas sam u Berlinu na sastancima", napisao je Murphy na svom Twitter nalogu.

Inače prošle sedmice je američki državni sekretar Mike Pompeo imenovao zamjenika pomoćnika državnog sekretara Metjua Palmera za svog specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Prethodno se američki državni sekretar Pompeo susreo sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na taj strateški cilj ubrzanim sprovođenjem reformi i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznanju", saopšteno je tada iz Stejt departmenta.

Pompeo je također tada ponovio da obje strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da se postigne dogovor i iskoriste potencijali obe zemlje.

Senatori su također najavili da će posjetiti i Ukrajinu. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton nedavno je također boravio u posjeti Ukrajini, čime je postao najviši američki zvaničnik koji je posjetio ovu zemlju nakon izbora Volodimira Zelenskog za novog predsjednika, ranije ove godine.

Palmer za RSE: Cilj SAD, EU i Balkana je napredak
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:31 0:00

XS
SM
MD
LG