Dostupni linkovi

SAD u misiji stabilizacije Balkana


Vučić i Pompeo u Njujorku, avgust 2019
Vučić i Pompeo u Njujorku, avgust 2019

Iz saopštenja Stejt departmenta i komentara američkog državnog sekretara Majka Pompea i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon njihovog razgovora u Njujorku, može se zaključiti da su SAD zainteresovane za što brži nastavak dijaloga i dogovor Beograda i Prištine, kaže za RSE Dragan Đukanović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

On posebno ističe poruku američkog državnog sekretara da od sporazuma Beograda i Prištine zavisi stabilnost i prosperitet, ne samo Balkana nego i budućnost transatlantske zajednice.

"Mislim da je više nego eksplicitno rečeno kolika je nužnost uspeha dijaloga Beograda i Prištine, odnosno postizanja sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma, ali mi je posebno indikativno da je napomenuto da od ovog sporazuma zavisi budućnost i sigurnost transatlantske zajednice. Vidimo da SAD na taj način daju dodatni značaj čitavom procesu koji je započeo još 2011. godine", kaže Đukanović.

Đukanović podseća na neka druga regionalna iskustva, na primer sporazum Grčke i današnje Severne Makedonije, "koji ne bi bio postignut da se nije uključio Vašington".

"Jasno je da i sada Amerika želi da se postizanjem sporazuma Beograda i Prištine i NATO integracijom Bosne i Hercegovine potpuno stabilizuju prilike na Zapadnom Balkanu", ocenjuje Đukanović.

Izbegavati provokacije

"Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Majk Pompeo poručio je da ohrabruje Srbiju da se fokusira na strateški cilj – članstvo u Evropskoj uniji (EU) i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznanju", saopštio je Stejt department.

Pompeo je ponovio da obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da se postigne dogovor i iskoriste potencijali obe zemlje.

"Normalizacija odnosa s Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice", naveo je šef američke diplomatije na Tviteru, uz sliku na kojoj se rukuje s Vučićem.

Nastavak dijaloga ne pre decembra

Nakon susreta sa Pompeom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u najboljem slučaju pregovori sa Prištinom biti nastavljeni u decembru.

"Teško da možete da očekujete (nastavak pregovora) pre održavanja izbora na Kosovu koji će verujem biti 6. oktobra. Ali pre toga važno je da se govori o ukidanju taksi", rekao je Vučić za TV Prva, u Njujorku, dan posle sastanka sa državnim sekretarom SAD.

On je ponovio da je dobio podršku od SAD da Kosovo ukine takse na uvoz robe iz Srbije, a SAD ne menjaju svoju poziciju po pitanju nezavisnosti Kosova, ali "otvaraju neka vrata i dobro razumeju potrebu i neophodnost postizanja dogovora u kojem Srbija ne bi bila ponižena i interesi Srbije ne bi bili nipodaštavani".

Vučić se danas sastao i sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, sa kojim je, kako je napisao na svom Instagram nalogu da je imao "dug, ozbiljan i odgovoran" razgovor:

"Zaštita interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Srbije bile su suština mog zalaganja u razgovoru sa Vilsonom", naveo je Vučić.

Zamenik premijera Kosova u ostavci Enver Hodžaj na Tviteru je pozdravio izjavu Majka Pompea o nastavku dijaloga.

"Konačni sporazum o normalizaciji mora da se fokusira na uzajamno priznavanje kao jedino sredstvo da obe zemlje napreduju i ubrzaju svoj put integracije u EU", napisao je Hodžaj.

'Podela nije dobila željenu podršku'

Kosovski politikolog Behljulj Bećaj kaže da je susret Vučića i Pompea razlog više da se "Amerikanci realno upoznaju sa pravom slikom, budući da razgovori dva predsednika (Kosova i Srbije) oko podele ne odražavaju objektivnu sliku realnih odnosa u Srbiji i na Kosovu".

"Amerikancima je stalo do toga da prvo identifikuju realnu situaciju, realnu sliku, i mislim da je to jedan razlog više da se u tom kontekstu sagleda taj susret. Razgraničenje, odnosno podela, nije dobila željenu podršku za koju su se zalagali (Tači i Vučić, prim. red.). Verovatno će analizirati novu situaciju i u kontekstu nove situacije, koja, pretpostavljam da će podrazumevati sporazum samo u okviru unutrašnjih granica, da vide šta je najbolja alternativa. Ukoliko u ovom kontekstu nađu nekakav kompromis, verovatno će deo kompromisa biti i otklanjanje takse", kaže Bećaj.

"Kakva će biti ta promena ili koje će eventualne ingerencije imati nova zajednica koja će se formirati na Kosovu, to će verovatno biti plod pregovora i dogovora strana uključenih u proces. To je moja slika kako sam ja shvatio ovaj susret" rekao je Bećaj za RSE.

Pompeo se, podsetimo, krajem novembra prošle godine sastao sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u Vašingtonu. Tada je državni sekretar tražio da Kosovo ukine takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i pozvao Prištinu da iskoristi jedinstvenu priliku da postigne "istorijski dogovor" o normalizaciji odnosa sa Srbijom u okviru dijaloga pod okriljem Evropske unije.

Behljulj Bećaj, međutim, smatra da razgraničenje ili korekcija granice još nije skinuto sa stola.

"I pitanje je šta je alternativa i šta će biti nadoknada za tako nešto. Ja ne mislim da će Srbija ili Aleksandar Vučić biti spremni da daju deo Srbije, Preševsku dolinu. Verovatno ima novih kombinacija oko teritorijalnog razgraničenja. Mislim da je razgraničenje još uvek na stolu i pitanje je koja će biti cena kompromisa i da li će biti neko na kosovskoj strani ko će pristati na tako nešto. Imamo novu situaciju, jer naš predsednik više ne može da bude glavni vođa. Ustavni sud mu je dodelio samo konsultativnu funkciju. I Amerikanci će morati da se suoče sa odlukom Ustavnog suda koja je ulogu za vođenje dijaloga usmerila na vladu", rekao je Bećaj.

Američki razlozi oko Balkana

Na pitanje zašto je Zapadni Balkan i dalje jedna od tema Vašingtona, politikolog Dragan Đukanović odgovara da za to postoje dva razloga.

"Zapadni Balkan je još uvek latentno nestabilno područje i SAD-u je jako bitno da sve aktere na Zapadnom Balkanu veže za evroatlantske integracije. Sa druge strane, postoji objektivna opasnost sa kojom se suočavamo a to je da raste uticaj na Zapadnom Balkanu nekih drugih aktera u ovom trenutku, pre svega Rusije, ali i Kine, u nekoj meri i Turske. Tako da postoji značajan geopolitički interes SAD da osnaže svoje prisustvo", kaže Đukanović.

Inicijativa SAD da se uključi u rešavanje prekinutog dijaloga Beograda i Prištine traje još od ovog proleća i to nije na prečac, kazao je za RSE Bojan Al Pinto Brkić, član Foruma za međunarodne odnose.

On kaže da će Vašington, koji je najveći donator i u Srbiji i na Kosovu, kombinovati različite instrumente, ekonomske i diplomatske, kako bi privoleo dve strane da se dogovore i to primenom već poznatog metoda "štapa i šargarepe".

"Amerika je strpljivo čekala da Evropa postigne nekakav rezultat. To traje, evo, već šest godina. I verovatno da SAD više ne žele da Evropska unija (EU) to vodi na način na koji je vodila i da će izaći sa svojim planom ’štapa i šargarepe’", ocenjuje Al Pinto Brkić.

On smatra da će i za Beograd i za Prištinu biti dobra vest ako Amerika bude uzela stvar u svoje ruke.

"Sve što nije kako je sada, bila bi dobra vest", poručuje sagovornik RSE.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG