Dostupni linkovi

Džozef: Pompeov fokus na obavljanju dijaloga Beograda i Prištine


Možemo reći da postoji pokušaj da se ponovo pokrene dijalog, ali ne čini se da su strane bliže tome: Edvard Džozef
Možemo reći da postoji pokušaj da se ponovo pokrene dijalog, ali ne čini se da su strane bliže tome: Edvard Džozef

Glavna svrha susreta američkog državnog sekretara Majka Pompea i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Njujorku bilo je ponovno pokretanje dijaloga Beograda i Prištine, izjavio je predavač na vašingtonskom univerzitetu "Džons Hopkins" Edvard Džozef.

Džozef je za Glas Amerike rekao da je moguće da je tokom razgovora Vučića i Pompea u utorak razmatran scenario promene granica, razmene teritorija ili podele Kosova, ali ne isključuje i razmenu mišljenja o nekim drugačijim rešenjima.

"Nisam čuo državnog sekretara Pompea da je govorio išta slično poput (savetnika predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džona) Boltona u Ukrajini, o tome da SAD podržavaju bilo kakavo rešenje o kome se Srbija i Kosovo usaglase. To u Pompeovoj zvaničnoj izjavi nisam video i mislim da je to dobra stvar. Njen fokus je bio na obnavljanju dijaloga i to bi tako i trebalo da bude", kazao je Džozef.

Srbi na jugu, Albanci na severu: Čekajući 'razgraničenje'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:49 0:00

On je naveo da se treba držati podalje "od rizičnih, opasnih i spornih rešenja" čije najave su "uticale na porast zabrinutosti najbližih suseda koji bi morali da žive sa posledicama podele Kosova ili teritorijalne razmene".

Džozef je ocenio da sastanak Pompea i Vučića "najverovatnije nije uticao na značajnije približavanje Beograda i Prištine postizanju pravnoobavezujućeg sporazuma dve strane o normalizaciji odnosa".

"Možemo reći da postoji pokušaj da se ponovo pokrene dijalog, ali ne čini se da su strane bliže tome. Reč je o naporima koji će biti nastavljeni u budućnosti. Prvo što je na redu su izbori na Kosovu. Bilo bi preuranjeno u ovom trenutku reći da bi dve strane u ovom trenutku mogle drastičnije da se približe jedna drugoj", rekao je američki profesor.

On je ocenio da Beograd i Priština treba da se uozbilje i da se sporazum ne može postići stvaranjem problema koji otežavaju dijalog - demonizovanjem druge strane i pričanjem loše o drugom.

"A to je upravo ono što rade Beograd i Priština. Otežavaju jedni drugima – što je pokazatelj manjka ozbiljnosti. Dok lideri dve strane ne iskažu ozbiljnu nameru o postizanju sporazuma – to se neće desiti. Znaju šta treba da rade – da prekinu u pokušajima sticanja poena na domaćoj političkoj sceni i tiho se upuste u ozbiljne razgovore", naveo je Džozef.

On je ocenio da je susret Vučića i Pompea bio ozbiljan, ali da to ne znači da su se SAD vratile u devedesete ili dvehiljadite godine kada su bile mnogo angažovanije u međunarodnim pitanjima.

XS
SM
MD
LG