Dostupni linkovi

Stejt department: Pompeo ohrabrio Srbiju da obnovi dijalog sa Kosovom


Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majk Pompeo poručio je tokom susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Njujorku da ohrabruje Srbiju da se fokusira na strateški cilj – članstvo u Evropskoj uniji (EU) i da obnovi dijalog sa Kosovom, saopštio je Stejt department, a prenosi Glas Amerike.

"Sekretar Pompeo je ohrabrio Srbiju da se fokusira na taj strateški cilj ubrzanim sprovođenjem reformi i da obnovi dijalog sa Kosovom o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa koji vodi međusobnom priznanju", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Pompeo je ponovio da obe strane treba da izbegavaju provokacije koje ometaju proces normalizacije i da se angažuju u duhu kompromisa i fleksibilnosti koji su neophodni da se postigne dogovor i iskoriste potencijali obe zemlje.

Državni sekretar SAD je tokom susreta sa Aleksandrom Vučićem pohvalio "snažne veze SAD i Srbije", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Vučić i Pompeo susreli su se u utorak na marginama sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Nakon sastanka predsednik Srbije je rekao da je Majk Pompeo želeo da čuje stav Srbije po pitanju rešavanja kosovskog problema.

U izjavi za medije Vučić je kazao da je zamolio američku administraciju da pokuša da još snažnije utiče na kosovske Albance da ukinu takse na robu iz Srbije.

"Po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, da sačuvamo mir, da gledamo u budućnost i unapređujemo naše ekonomije", istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da je američkom zvaničniku preneo stav da je Srbija spremna da uđe u dijalog sa kosovskim predstavnicima, a čim se takse ukinu.

"Verujem da će Amerika još snažnije želeti da se uključi na različite načine u rešavanje problema u regionu iz kojeg mi dolazimo", navodi Vučić.

Vučić je također izjavio da će u najboljem slučaju pregovori sa Prištinom biti nastavljeni u decembru."Teško da možete da očekujete (nastavak pregovora) pre održavanja izbora na Kosovu koji će verujem biti 6. oktobra.Ali pre toga važno je da se govori o ukidanju taksi", rekao je Vučić za TV Prva u Njujorku posle jučerašnjeg sastanka sa državnim sekretarom SAD Majk Pompeom.

On je ponovio da je dobio podršku od SAD da Kosovo ukinu takse na uvoz robe iz Srbije.

Pompeo je ranije na Tviteru objavio fotografiju sa predsednikom Srbije i napisao da će normalizacija odnosa sa Kosovom "ojačati stabilnost i prosperitet za Srbiju, Zapadni Balkan i transatlantsku zajednicu".

XS
SM
MD
LG