Dostupni linkovi

Rohani ne želi bilateralne razgovore sa SAD


Hasan Rohani u obraćanju u parlamentu
Hasan Rohani u obraćanju u parlamentu

Iran ikada neće voditi bilateralne razgovore sa SAD, ali ako Amerika ukine sankcije Teheranu, Islamska Republika može da se uključi u multilateralne razgovore o sporazomu o svom atomskom programu iz 2015. godine, rekao je danas predsjednik Hasan Rohani, prenosi Rojters.

"Nikada nije donesena odluka o održavanju razgovora sa SAD. Bilo je mnogo ponuda za razgovore, ali naš odgovor će uvijek biti negativan", rekao je Rohani na otvorenoj sjednici parlamenta, koju je prenosio državni radio.

Ukoliko SAD ukinu sankcije Iranu, dodao je Rohani, Iran može da se vrati razgovorima sa ostalim stranama o sporazumu iz 2015. godine, kao što je bio slučaj ranije.

Američki predsjednik Donald Tramp vrši pritisak na Iran, ali je ponudio da se sastane sa liderima te zemlje i održi bilateralne razgovore bez preduslova radi okončanja konfrontacije između dvije zemlje.

Rohani je prošlog mjeseca izjavio da neće razgovarati sa starim suparnikom sve dok Amerika ne ukine sve sankcije koje je ponovo uvela nakon što se prošle godine povukla iz sporazuma o iranskom nukleranom programu.

XS
SM
MD
LG