Dostupni linkovi

Iran priznao da je kvar uzrok eksplozije rakete


Slika eksplozije u iranskom svemirskom centru koju je tvitovao predsednik SAD Donald Tramp
Slika eksplozije u iranskom svemirskom centru koju je tvitovao predsednik SAD Donald Tramp

Iran je danas saopštio da je krajem prošle sedmice eksplodirala raketa u svemirskom centru "Imam Homeini" i da je uzrok tehnički kvar tokom probe.

Komentari portparola iranske administracije Ali Rabjeija prvo su objašnjenje iz Irana od kada se eksplozija desila u četvrtak 29. avgusta, koja je odjeknula pred planirano lansiranje satelita.

Rabjei je kritikovao američkog predsednika Donalda Trampa, koji je u poruci objavljenoj na društvenoj mreži "Tviter" objavio fotografiju oblasti u kojoj se desila eksplozija, a koju je snimio špijunski satelit SAD.

Eksplozija u svemirskom centru je treći ovakav incident, što je izazvalo sumnju u postojanje sabotaže u iranskom svemirskom programu.

Međutim, Rabjei je odbacio mogućnost sabotaže, navodeći da je "u pitanju tehnički problem i greška i da su stručnjaci jednoglasni u toj oceni".

"Eksplozija se desila na lansirnom delu i satelit još nije bio dopremljen. Detonacija je bila na mestu probe, a ne lansiranja", naglasio je Rabjei.

Na snimcima kompanije "Planet labs" i "Maxar technologies", koji su dostupni javnosti, vide se ostaci rakete i lansirne rampe.

Na fotografiji koju je krajem sedmice objavio Tramp, kako navode analitičari, vide se ostaci vozila oko lansirne rampe.

Rabjei je kritikovao odluku Trampa da objavi poruku o eksploziji navodeći da ne shvata zašto to on čini sa "toliko uzbuđenja".

XS
SM
MD
LG