Dostupni linkovi

'Jedan od pet miliona': Toalet papirom na Predsedništvo Srbije


Toalet papir za Predsedništvo Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Toalet papir za Predsedništvo Srbije

Bacanjem brojnih rolni toalet papira na zgradu Predsedništva završen je večeras protest "Jedan od pet miliona" na kojem je istaknuto da mnogi mediji služe vlastima "kao sredstvo propagande i odmazde".

Organizator protesta je, podelivši rolne, poručio učesnicima protesta da gađanjem sedišta predsednika države Aleksandra Vučića "obrišu sve njegove laži i obmane, da obrišu Srpsku naprednu stranku".

Naredni protest zakazan je za subotu, ali na Platou, ispred Filozofskog fakuleta, gde su prvobitno i počeli, ali su zbog radova u centru grada premešteni kod Terazijske česme.

Pre nego su ovako zasuli zgradu Predsedništva, učenisnici protesta došli su do zgrade Radio televizije Srbije gde su skandirali "RTS je SNS" i izlepili ulaz ove medijske kuće velikim grafikonima sa istraživanjima Birodi-ja o zastupljenosti političara u njenim programima tokom izborne kampanje.

"Nadamo se da će RTS konačno početi da radi svoj posao", obratio se jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, navodeći da istraživanje dokazuje ono što i okupljeni skandiraju.

Na početku protesta, kod Terazijske česme, Direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Zoran Gavrilović izjavio je da Regulatorno telo za elektronske medije (REM) i vlast zajedno krše Ustav Srbije koji garantuje gradjanima da budu objektivno informisani.

"Mediji danas služe za propagandu i odmazdu i to nisu uslovi za demokratske izbore", rekao je Gavrilović na protestu "Jedan od pet miliona" u Beogradu.

Gavrilović, koji je deo stručnog tima protesta, rekao je da nema demokratskih izbora ako gradjani ne znaju ko su vlasnici medija.

Posle govora Gavrilovića okupljeni gradjani su sa Terazija krenuli ka rekonstruisanom i danas otvorenom Trgu republike gde im se obratio predsednik opštine Stari grad Marko Bastać.

Bastać je rekao da je vlast danas na trg, gde je bilo sukoba pripadnika vlasti i opozicije, poslala "batinaše i pajace" označavajući kao odgovorne predsednika Srbije Aleksandra Vučiča i zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

"Njih je na trg poslao Vučić i njegova kopija Vesić Goran", rekao je Bastać.

On je rekao da vlast neće uspeti da ugasi protest već da će, kada dodje vreme, aktuelna vlast odgovarati za sve što je činila.

Okupljeni na protestu koji je nosio naziv "Javni servis pripada nama, a ne tebi, Aleksandre Vučiću" su se uputili ka zgradi RTS i REM-a a skup je završen ispred predsedništva i to zdanje su gađali toalet papirom "kao simbol upotrebne vrednosti svega što ova vlast proizvodi".

Organizatori protesta su oblepili zgradu RTS-a plakatima sa istraživanjima Boroa za društvena istraživanja (BIRODI) o zastupljenosti predsedničkih kandidata na RTS-u tokom izbora. Na pojedinim plakatima je prikazano da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio najzastupljeniji kandidat na javnom servisu tokom predsedničkih izbora 2017. godine.

Bristolci, niste sami
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:21 0:00


Protest „Jedan od pet miliona“ ispred Predsedništva Srbije 10. avgusta ove godine završio se incidentom, a napeta atmosfera nastala je kada su organizatori protesta pokušali da probiju metalnu ogradu ispred zgrade Predsedništva kako bi predsedniku Aleksandru Vučiću ostavili zahteve za slobodne i fer izbore. Pripadnici obezbeđenja su tada upotrebili fizičku silu prema jednom od organizatora protesta Srđanu Markoviću koji je preskočio ogradu.

Organizatori protesta tada su naveli da je obezbeđenje, koje su činili predstavnici Vojske Srbije, prekomerno upotrebili silu protiv demonstranata, dok je predsednik Vučić naveo da je Vojska reagovala po zakonu.

Sukob učesnika protesta i obezbeđenja Predsedništva Srbije u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

Naredne subote, na protestu 17. avgusta, zgradu Predsedništva čuvalo je nekoliko pripadnica Specijalne jedinice Vojne policije poznate pod nazivom Kobre. Ograda ispred Predsedništva u međuvremenu je uklonjena.

Drugi veliki incident tokom protesta u Beogradu dogodio se sredinom marta 2019, kada je deo demonstranata ušao u zgradu RTS-a i kada su, kako tvrde opozicioni lideri, pripadnici Žandarmerije upotrebili prekomernu silu. Iz Vlade Srbije su tada poručili da država neće tolerisati nasilje.

Antivladini građanski protesti u Beogradu traju od 8. decembra 2018. godine, a prvi protest pod nazivom „Stop krvavim košuljama“ održan je zbog napada na lidera „Levice Srbije“ Borka Stefanovića 23. novembra 2018. u Kruševcu, gradu u Zapadnoj Srbiji 200 kilometara udaljenom od Beograda. Protesti su u međuvremenu promenili naziv u „Jedan od pet miliona“ posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića: „Nek' vas se skupi i pet miliona, nijedan zahtev neću da ispunim".

XS
SM
MD
LG